Doping is een populair en veel besproken onderwerp, ook bij scholieren en studenten. Regelmatig krijgen we de vraag om informatie te verstrekken voor schoolopdrachten. Helaas hebben we niet de capaciteit om op individuele informatie-verzoeken in te gaan. Daarnaast is het niet mogelijk om mee te werken aan interviews, het doen van onderzoek en experimenten, of het bijwonen van dopingcontroles. Ook verstrekken we geen gegevens van sporters.
Om als scholier of student toch achter de benodigde informatie te komen, hebben we deze pagina met allerlei handige links opgezet. Veel antwoorden op vragen die vaak aan ons worden gesteld zijn te vinden op de verschillende websites van de Dopingautoriteit:
Of aan de Dopingautoriteit gerelateerde websites:
Op beleidsterrein houden we ons voornamelijk bezig met Topsport en Fitness.
Wat is doping? Dit kan je lezen op de pagina definitie van doping. Op de pagina geschiedenis vind je hoe deze definitie tot stand is gekomen en hoe doping zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. Mocht je willen weten welke stoffen en methoden verboden zijn, dan kan je een kijkje nemen bij de dopingcategorieën. Bij Mag ik dit gebruiken? lees je meer over risico's voor het onbewust gebruiken van doping. Hier vind je enkele voorbeelden van dopinggebruik in het verleden.
Onderstaande video geeft een basisuitleg van de dopingregels.
In Nederland kunnen alle sporters die aangesloten zijn bij een topsportbond worden gecontroleerd op doping. Hoe hoger het niveau van de sporter, des te groter de kans dat de sporter ook daadwerkelijk wordt gecontroleerd. Over het algemeen controleren we vanaf een leeftijd van 16 jaar.
Het is niet mogelijk om een dopingcontrole bij te wonen, maar op de pagina over dopingcontroles vind je uitleg over urine- en bloedcontroles. Het aantal dopingcontroles dat jaarlijks wordt uitgevoerd en de resultaten daarvan zijn terug te vinden in de jaarverslagen.
Wat er met de urine- en bloedmosters gebeurt ná een dopingcontrole kun je hier bekijken.
Sporters die positief testen bij een door ons uitgevoerde dopingcontrole, ontvangen een brief. Wat ging daaraan vooraf? En wat zijn de volgende stappen? Dit filmpje laat de tuchprocedure van A-monster tot schorsing zien.
Naast de website hebben we ook een Dopingwaaier App. Dit is de belangrijkste app voor een dopingvrije sport. Je kunt er onder andere mee controleren of je geneesmiddelen op de dopinglijst staan en welke voedingssupplementen zijn gecontroleerd via het NZVT. Ook staan er handige tips om dopinggebruik tegen te gaan. De app is voor zowel iOS als Android gebruikers gratis te downloaden of op de website te lezen.
Naast het uitvoeren van dopingcontroles geven we voorlichting aan sporters en hun begeleiders om (onbewust) dopinggebruik tegen te gaan. In e-learning Brons kan je je eigen kennis over doping testen door het kijken van de filmpjes en het beantwoorden van de vragen. De verschillende filmpjes zijn ook op ons YouTube kanaal te vinden.
Be PROUD richt zich op het versterken van de juiste sportwaarden. Iedereen wordt opgeroepen om zich aan te sluiten bij Be PROUD en zo onderdeel te worden van een groot en krachtig team. Trotse supporters van schone sport! Neem eens een kijkje op de site om te zien hoeveel sportfanaten al PROUD zijn en wat de PROUD momenten van de ambassadeurs zijn.
Naast de topsport richten we ons ook op de 3 miljoen Nederlanders die aan fitness doen. Ook in de fitness komt doping voor, echter het grote verschil met de topsport is dat er in de fitness niet of nauwelijk dopingcontroles uitgevoerd worden. Informatie over dopinggebruik onder fitnessbeoefenaars is te vinden in het TNO-rapport: Stubbe J.H., A.M.J. Chorus, L.E. Frank, O. de Hon, P. Schermers, P.G.M. van der Heijden. Prestatiebevorderende middelen bij fitnessbeoefenaars. Dopingautoriteit, Capelle aan den IJssel, 2009. In tegenstelling tot topsport wordt gebruik hier niet of nauwelijks bestraft.
Beschrijvingen van de middelen die gebruikt worden, de redenen achter dit gebruik en de kwaliteit van de gebruikte middelen vind je hier. In het rapport Sterk Spul lees je meer over de aard, omvang en ernst van de dopinghandel in Nederland.
Voor de fitness hebben we de Supplemtenwijzer App ontwikkeld. Deze app heeft als doel fitnessers, sporters en begeleiders te voorzien van betrouwbare en actuele informatie over de onoverzichtelijke wereld van supplementen. Je vindt er onder andere informatie over de werking en risico's van de meest voorkomende ingrediënten in supplementen. Ook deze app is zowel voor iOS als Android gebruikers gratis te downloaden.
Eigen Kracht is ons programma dat zich richt op het voorkomen en ontmoedigen van dopinggebruik onder fitnessbeoefenaars en om voorlichting te geven over gezonde alternatieven. Voor de werking en risico's van diverse dopinggeduide middelen kun je veel vinden in deze artikelen.
Moeten we doping nu verbieden of vrijgeven? Het is een discussie die geregeld oplaait en ongetwijfeld zal het laatste woord hierover nog lang niet gesproken zijn. De literatuur over dit onderwerp is erg uitgebreid.
Voor fitness, waar geen dopingreglement geldt, concentreren de voor- en nadelen zich meer op het gebied van de gezondheid. Het artikel ‘Respect, man! De voordelen van clean trainen’ zet de voor- en nadelen op een rijtje.
Je verslag over doping is bijna af, je moet alleen nog verwijzen naar de website van de Dopingautoriteit. Hoe doe je dat?
Voorbeeld: Op 16 juni 2021 heb ik op de website van de Dopingautoriteit gezocht naar informatie over doping. De informatie die ik voor mijn werkstuk nodig had, heb ik op de pagina 'Informatie voor scholieren en studenten' gevonden. De verwijzing is dan:
Dopingautoriteit: Informatie voor scholieren en studenten (n.d.). Beschikbaar op 16 juni 2021, van https://www.dopingautoriteit.nl/educatie/scholieren-studenten.
Heb je daarnaast op een andere dag (bijvoorbeeld 14 april 2021) informatie over 'wat is doping?' opgezocht. Dan verwijs je naar:
Dopingautoriteit: Wat is doping? (n.d.). Beschikbaar op 14 april 2021, van https://www.dopingautoriteit.nl/wat_is_doping.