N i e u w bericht, meer informatie in 5e alinea
NEW YORK (ANP) - Op de dag dat het Amerikaanse antidopingbureau Usada het onderzoeksrapport over de dopingpraktijken bij US Postal en Lance Armstrong naar de UCI (internationale wielerfederatie) stuurde, kwam oud-wielrenner George Hincapie met een opmerkelijke bekentenis. De 39-jarige Amerikaan, die eerder dit jaar zijn loopbaan beëindigde, gaf woensdag in een verklaring op zijn website toe dat hij tot 2006 verboden middelen heeft gebruikt.
Hincapie is de voormalige meesterknecht van Armstrong. Hij reed 17 keer de Ronde van Vlaanderen en is daarmee recordhouder. Ook haalde hij 16 keer de finish van de Ronde van Frankrijk. Daarmee is hij met Joop Zoetemelk recordhouder.
,,Vroeg in mijn carrière werd het mij al duidelijk dat je zonder doping niet op het hoogste niveau kon meestrijden, omdat in die tijd het gebruik van verboden middelen in het peloton breed verspreid was'', liet hij weten. ,,Ik heb ontzettend veel spijt van mijn beslissing en bied dan ook mijn oprechte excuses aan aan mijn familie, ploeggenoten en fans.''
Hincapie: ,,Rustig, op mijn eigen manier, heb ik de laatste 6 jaar geprobeerd om mijn foute keuze recht te zetten. Ik heb sinds 2006 schoon gereden. Ik heb in die periode ook hard gewerkt om doping uit het wielrennen te krijgen. Ik slaagde erin op het hoogste niveau succesvol te blijven en heb daarnaast jonge renners begeleid om de juiste keuzes te maken. Nu kan het wielrennen als goed voorbeeld dienen voor andere sporten in de strijd tegen doping.''
Ook Michael Barry bekende woensdag schuld. ,,Ik heb aan doping gedaan. Het was een beslissing die ik zeer betreur'', liet de Canadees weten. Ook hij benadrukte dat hij sinds 2006 'clean' heeft gereden. Barry beëindigde bij Team Sky in september zijn loopbaan.
Zowel Barry als Hincapie heeft tegenover Usada getuigenissen afgelegd over de dopingpraktijken bij US Postal en van kopman Armstrong.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.