Tennisser Sinner gaat vrijuit na twee positieve dopingtesten (2)

20 augustus 2024 16:33:06

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea: meer achtergrond en quotes van onder anderen Sinner

LONDEN (ANP) - Tennisser Jannik Sinner krijgt geen straf nadat hij in maart twee keer positief was getest op de verboden stof clostebol. Een onafhankelijke rechtbank, bijeengeroepen door Sport Resolutions, heeft geoordeeld dat de Italiaanse nummer 1 van de wereld "geen schuld of nalatigheid draagt".

Sinner testte op 10 maart bij het toernooi van Indian Wells voor het eerst positief. Toen werden er lage concentraties clostebol bij hem aangetroffen. Acht dagen later, bij een dopingcontrole buiten de wedstrijden om, testte Sinner opnieuw positief.

Het verboden middel clostebol is een anabole steroïde en staat op de lijst van verboden middelen van wereldantidopingbureau WADA. Sinner heeft verklaard dat de substantie in zijn lichaam was terechtgekomen als gevolg van besmetting door een lid van zijn medische team, die een in Italië vrij verkrijgbare spray met daarin clostebol tussen 5 en 13 maart op zijn eigen huid had aangebracht om een ​​kleine wond te behandelen. In die periode gaf die persoon ook dagelijks massages en sporttherapie aan Sinner, wat resulteerde in de besmetting.

Bij een positieve dopingtest volgt automatisch een voorlopige schorsing. Sinner ging in beide gevallen met succes in beroep tegen die voorlopig schorsingen en kon daardoor blijven tennissen. Op 15 augustus volgde een hoorzitting bij Sport Resolutions, waarbij de onafhankelijke rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van schuld of nalatigheid in de zaak. De International Tennis Integrity Agency (ITIA) laat de zaak verder rusten na overleg met wetenschappelijke experts, die eveneens concludeerden dat de uitleg van Sinner geloofwaardig was en dat hij de overtredingen niet opzettelijk beging.

"We nemen elke positieve test uiterst serieus en zullen altijd de strenge procedures toepassen die door WADA zijn vastgesteld. We danken het onafhankelijke tribunaal voor de snelheid en duidelijkheid van zijn beslissing", aldus Karen Moorhouse, bestuursvoorzitter van ITIA.

Sinner is opgelucht dat de zaak is afgerond. "Ik zal deze uitdagende en diep ongelukkige periode nu achter me laten", schrijft hij op Instagram. "Ik zal alles blijven doen wat ik kan om ervoor te zorgen dat ik mij blijf houden aan het antidopingprogramma van ITIA. Ik heb een team om me heen dat dat ook nauwgezet naleeft."

Sinner bereikte in Indian Wells de halve eindstrijd. De punten die hij daarmee verdiende voor de wereldranglijst, raakt hij nu kwijt, net als het verdiende prijzengeld. Dat is het beleid als een tennisser positief heeft getest.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024