Outsider Corbeau overtuigend naar finale 200 meter schoolslag (2)

30 juli 2024 22:24:30

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea: met toevoeging uitschakeling Qin en duiding

PARIJS (ANP) - Zwemmer Caspar Corbeau heeft zich als vierde geplaatst voor de finale van de 200 meter schoolslag op de Olympische Spelen van Parijs. De winnaar van WK-zilver moest met 2.09,52 bijna anderhalve seconde toegeven op Léon Marchand, die verreweg de snelste was in de halve finales. Duizenden landgenoten op de tribunes moedigden de 22-jarige Franse vedette elke keer aan dat hij boven water was.

Eigenlijk zou Arno Kamminga ook meedoen in de halve finales in de opnieuw uitverkochte La Défense Arena, maar de tweevoudig winnaar van zilver bij de Spelen in Tokio trok zich enkele uren voor de start terug met een rugblessure. Die liep hij op na de voorrondes van dinsdagochtend, waarin hij als twaalfde doorging.

De Chinese wereldrecordhouder en wereldkampioen van 2023 Qin Haiyang werd verrassend uitgeschakeld in de halve finales. Hij viel als nummer 10 buiten de acht finaleplekken.

De 23-jarige Corbeau veroverde in februari zilver doordat veel wereldtoppers ontbraken, onder wie Qin. Na dat WK is de Chinees in opspraak geraakt, omdat naar buiten kwam dat hij voor de Spelen van 2021 positief testte op doping. Dat was volgens de Chinese autoriteit een gevolg van besmette voeding, een argument dat de WADA niet kon weerleggen. De laatste maanden kwam Qin niet meer aan zijn tijden van eerder.

Titelverdediger Zac Stubblety-Cook uit Australië is er wel bij in de finale. Hij kwam in de halve finales nog enigszins in de buurt van Marchand (2.08,11 om 2.08,57).

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024