Zwemkampioen Dressel heeft geen vertrouwen in eerlijke Spelen

25 juli 2024 18:38:05

PARIJS (ANP/RTR) - De Amerikaanse zevenvoudig olympisch zwemkampioen Caeleb Dressel heeft vlak voor de Spelen van Parijs harde kritiek geuit op de afhandeling van een Chinese dopingzaak. Tijdens een gezamenlijke persconferentie met topbestuurders van zwembond World Aquatics kreeg Dressel de vraag of hij denkt dat er tijdens deze Spelen sprake is van een eerlijk speelveld. "Nee, dat denk ik niet. Ik vind dat ze niet genoeg bewijs hebben gegeven om ze te kunnen steunen in de manier waarop deze zaak is afgehandeld."

Pas dit jaar kwam via mediaberichtgeving naar buiten dat 23 Chinese zwemmers kort voor de Spelen van 2021 in Tokio waren betrapt op het middel trimetazidine. Chinese autoriteiten beweerden dat de atleten het prestatiebevorderende middel via besmette voeding hadden binnengekregen, een argument dat dopingautoriteit WADA niet kon weerleggen. De zaak bleef binnenskamers. Elf van de betrapte zwemmers zijn er in Parijs weer bij.

"Ons hele team heeft hier keihard aan gewerkt, dus als je iemand als Caeleb dit hoort zeggen, is dat duidelijk niet wat je wilt dat een atleet zegt", zei World Aquatics-directeur Brent Nowicki nadat de atleten de persconferentie hadden verlaten. "We moeten vooruitkijken, we moeten zijn vertrouwen terugwinnen en dat van de atleten die dezelfde mening zijn toegedaan. Mijn doel en mijn hoop is dat hij van gedachten verandert."

Eerder uitten onder anderen de Nederlandse zwemmers Arno Kamminga en Tes Schouten zich al kritisch over de afhandeling van de zaak. "Er is nog steeds een heel grote kans dat ze echt onschuldig zijn, maar er zitten inmiddels zoveel vraagtekens aan dat je het bijna niet meer kunt geloven", zei Kamminga, tweevoudig winnaar van zilver in Tokio, vorige maand.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024