CAS wijst beroep Rusland over medaille kunstrijdster Valieva af (3)

25 juli 2024 16:46:56

N i e u w bericht, meer informatie na 6e alinea: reactie Russisch Olympisch Comité

PARIJS (ANP/RTR) - Sporttribunaal CAS heeft het Russische beroep verworpen tegen de beslissing om het land de gouden teammedaille op de Olympische Spelen van Beijing in 2022 af te pakken.

Het CAS had kunstrijdster Kamila Valieva in januari voor vier jaar geschorst na een positieve dopingtest, met ingang van december 2021. Door dat besluit raakte het Russische Olympische Comité (ROC) ook de gouden medaille in de teamwedstrijd kwijt, bijna twee jaar na afloop van de Spelen. Het ROC, de betrokken kunstrijders en de bond voor het kunstschaatsen van Rusland waren tegen die beslissing in beroep gegaan.

"Na de hoorzitting die plaatsvond op 12 juni heeft het panel overlegd en is tot de conclusie gekomen dat de resultaten van Valieva bij het olympische teamevent in het kunstrijden terecht zijn geschrapt en dat het schaatsteam van ROC niet de gouden medaille had moeten krijgen."

Schaatsbond ISU juicht de beslissing van het CAS toe. De ISU bevestigt hiermee de uitslag voor het goud en zilver in de teamwedstrijd. Het definitieve besluit over het brons is nog afhankelijk van de beslissing van het CAS over een beroep van Canada, meldt de schaatsbond. Rusland was door de aftrek van de score van Valieva naar de derde plaats gezakt. Maar de Canadese schaatsers die als vierde waren geëindigd, vinden dat zij recht hebben op het brons en gingen tegen die uitslag in beroep.

Het Internationaal Olympisch Comité laat weten dat de beslissing van het CAS net op tijd is gekomen om de uitreiking van het goud en zilver aan respectievelijk de VS en Japan de komende weken mogelijk te maken tijdens de Olympische Spelen van Parijs. "Het IOC zal nu samenwerken met de Amerikaanse en Japanse olympische comités om de atleten naar Parijs te halen voor de ceremonie. We zijn blij dat deze mogelijkheid aan de atleten kan worden geboden, die, helaas, zo lang moesten wachten op hun medailles door de juridische nasleep", aldus het IOC op X.

Het ROC liet weten extreem teleurgesteld te zijn. De Russen overwegen verdere stappen om de rechten en belangen van Russische atleten te waarborgen. "We maakten ons geen illusies over deze zaak door vergelijkbare zaken en beroepen van Russische kant in meer dan drie jaar", aldus het ROC.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024