Surinaamse sprinter klaagt Gatorade aan om 'herstelsnoepje'

11 juli 2024 09:44:37

NEW YORK (ANP/RTR) - De Surinaamse sprinter Issamade Asinga heeft sportdrankmerk Gatorade aangeklaagd, omdat hij naar eigen zeggen besmette 'herstelsnoepjes' van dat merk heeft gegeten. De 19-jarige atleet ziet dat als reden van zijn positieve test op het verboden middel GW1516 en de daarop in mei opgelegde dopingschorsing van vier jaar.

Volgens Asinga ontbrak een essentieel keurmerk op de verpakking van de snoepjes. In plaats daarvan "waren ze gemaakt met behulp van slordige productieprocessen en besmet met sporen van een illegale prestatiebevorderende drug", staat in de aanklacht. Asinga verloor door de positieve test van juli vorig jaar zijn Zuid-Amerikaanse titels op de 100 en 200 meter en zijn record op de 100 meter voor atleten onder de 20 jaar (9,89 seconden).

Gatorade ontkent de beschuldiging. "Het product in kwestie is volkomen veilig voor consumptie door atleten, wat werd bevestigd door de bevindingen van het onderzoek van de Athletics Integrity Unit (AIU). Gatorade heeft daar volledig aan meegewerkt, inclusief het leveren van bewijs dat door de AIU is geaccepteerd."

Volgens de in de Verenigde Staten wonende Asinga heeft Gatorade een snoepje uit een andere levering aan de onafhankelijke dopingautoriteit AIU gegeven om te testen. Hij is nu op zoek naar compensatie voor zijn gemiste inkomsten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024