Op donderdag 14 november vond in Zeist de vijftiende editie van Support Schone Sport plaats. Zo’n zestig vertegenwoordigers van topsportorganisaties zoals sportbonden werden bijgepraat over ontwikkelingen op het gebied van antidoping. Daarnaast was er volop ruimte om vragen te stellen en werden er discussies gevoerd over relevante dopingthema’s.
Presentatie Support Schone Sport 2024
De dag werd geopend door Erik Duiven, Chief Operating Officer van de Dopingautoriteit. In zijn openingswoord benadrukte hij het belang van samenwerking in het versterken van schoonsportgedrag. Ook stelde hij vier nieuwe collega’s voor die de afdeling Educatie zijn komen versterken.
Voorzitter Vincent Egbers schetste de hoofdlijnen van het meerjarenbeleidsplan van de Dopingautoriteit. Een van de elementen is dat de Dopingautoriteit nadrukkelijker handelt op basis van informatie en onderzoek. Deze werkwijze maakt het mogelijk om de 3.500 dopingcontroles die voor komend jaar gepland staan meer gericht in te zetten. Bovendien kan op basis van informatie gerichter educatie worden aangeboden aan sporters en begeleiders.
“Goede samenwerking met de sport is cruciaal bij het voorkomen van dopingovertredingen”, aldus Egbers. “Door constant aandacht te vragen voor het onderwerp zorgen we dat minder topsporters bewust of onbewust een dopingovertreding begaan.”
Aansluitend stond Olivier de Hon, hoofd afdeling Informatie & Onderzoek, stil bij de dopinglijst en de aanpassingen die in 2025 gaan gelden en waarop sporters moeten zijn voorbereid. De nieuwe lijst wordt op 1 januari 2025 van kracht. Je leest hier de belangrijkste wijzigingen.
Vervolgens ging Wendy Schootemeijer, beleidsmedewerker Educatie, in op ontwikkelingen in educatie binnen de georganiseerde topsport. De Dopingautoriteit is verantwoordelijk voor het implementeren en uitvoeren van de Internationale Standaard voor Educatie van WADA. Het educatieprogramma van de Dopingautoriteit voor de georganiseerde topsport draagt de naam Nationaal Educatieprogramma. Daarbij geldt het principe ‘educatie vóór controle’, waaruit volgt dat de groep sporters die in aanmerking komt voor educatie groter is dan de groep die daadwerkelijk wordt gecontroleerd.
Met elke topsportbond is een educatieplan opgesteld. Hierin staat beschreven welke educatieactiviteiten ingezet worden voor de verschillende groepen. De sportbonden zijn verantwoordelijk voor het aanbieden van e-learningmodules en het inplannen van educatiesessies, de Dopingautoriteit zorgt voor de invulling. De uitvoer van de plannen wordt jaarlijks gezamenlijk geëvalueerd.
Schootemeijer benoemde dat het aantal bonden dat e-learningmodules aanbiedt steeds verder toeneemt. “Educatie is essentieel in het versterken van schoonsportgedrag. Dit kunnen we alleen samen met de sportbonden, NOC*NSF en andere stakeholders bereiken.”
De komende tijd wordt onder andere gewerkt aan het publiceren van Engelstalige e-learningmodules en het verbeteren van de toegankelijkheid van video’s. Zo kan een grotere groep sporters en begeleiders worden bereikt met educatie.
Wouter Ypma is integriteitsmanager bij vier sportbonden en is in die rol betrokken bij de ontwikkeling van beleid op het gebied van integriteit, ondersteuning van de meldpuntfunctie van de bonden en preventie. In zijn verhaal benadrukte Ypma het belang voor bonden dat integriteitsmanagers een integraal deel uit maken van de organisatie. “Integriteitsmanagers bij sportbonden denken steeds meer mee en ondersteunen bij educatie over doping. Benut hun expertise ook wanneer er meldingen en whereaboutsfouten zijn.”
Tijdens Support Schone Sport werd ook aandacht besteed aan de rol van de dopingcontroleoffical (DCO) en het Meldpunt Doping. DCO Joep Leune nam de aanwezigen mee door een simulatie van het dopingcontroleproces: van het aanwijzen van een sporter voor dopingcontrole, tot de daadwerkelijke uitvoering van de controle en de verwerking van gegevens. Daarbij staat zorgvuldigheid van de procedure centraal.
Met intelligence officer Jeroen Brakels bespraken de deelnemers wat te doen wanneer je dingen tegenkomt die mogelijk in strijd zijn met de dopingregels. Brakels: “Bij het Meldpunt Doping kun je vertrouwelijk informatie delen over dopingovertredingen. Jouw informatie kan net dat extra puzzelstukje zijn waardoor we een helder beeld krijgen van een zaak.”
Tijdens het afsluitende onderdeel discussieerden deelnemers over de stelling: “Als sportbond faciliteer ik supplementengebruik bij mijn sporters.” De vijftiende editie van Support Schone Sport maakte duidelijk dat goede samenwerking tussen de Dopingautoriteit en de sport cruciaal is bij het beschermen en ondersteunen van sporters die hun sportdoelen schoon willen bereiken.
Heb je vragen over de bijeenkomst? Neem dan contact op met Jens van der Horst via J.vanderHorst@dopingautoriteit.nl.