Dopinglijst 2025 gepubliceerd

27 september 2024

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) heeft de Dopinglijst 2025 bekendgemaakt. De mogelijkheid voor het doneren van bloedcomponenten wordt uitgebreid. Voor formoterol gaat een maximum dosering per 12 uur gelden. De lijst wordt op 1 januari 2025 van kracht.

Mogelijkheden voor bloeddonatie uitgebreid

In de Dopinglijst 2025 is opgenomen dat het doneren van bloed en bloedcomponenten is toegestaan, mits het gebeurt bij een geregistreerd afnamecentrum.

Nederland heeft de afgelopen jaren bij WADA aangedrongen op een verruiming van de mogelijkheden voor bloeddonatie. In de Dopinglijst 2024 werd al het doneren van bloedplasma of bloedplasmacomponenten door plasmaferese toegestaan. In de jaren ervoor viel alleen het doneren van volbloed binnen de regels.

De regels voor bloeddonaties staan op de Dopinglijst 2025 onder de categorie M1. Manipulatie van bloed en bloedcomponenten.

Formoterol

Voor formoterol per inhalatie (puffer) gold al een maximaal afgegeven dosis van 54 microgram per 24 uur. WADA heeft de regels nu verzwaard met de toevoeging dat de maximum afgegeven dosis per 12 uur niet boven de 36 microgram mag komen.

Formoterol valt op de Dopinglijst 2025 onder de categorie S3.Bèta-2 Agonisten.

Bètablokkers niet meer verboden binnen skiën/snowboarden

Gebaseerd op informatie vanuit de Internationale Ski and Snowboard Federatie (FIS), heeft WADA besloten het gebruik van bètablokkers per 2025 toe te staan voor de disciplines schansspringen, freestyle (aerials & half pipe) en snowboard (half pipe & big air).

Bètablokkers vallen op de Dopinglijst 2025 onder de categorie P1. Bètablokkers (ß-receptorblokkerende stoffen).

Monitoringprogramma

Naast de Dopinglijst publiceert WADA ook een jaarlijks Monitoringprogramma. De stoffen uit het Monitorprogramma staan niet op de Dopinglijst, maar WADA houdt het gebruik wel in de gaten om mogelijke patronen van misbruik te kunnen detecteren. 

Bronbestanden

Hierboven staan de belangrijkste wijzigingen beschreven. Voor een volledig overzicht, zie de bronbestanden van WADA.

 

De complete Nederlandse vertaling van de WADA Dopinglijst 2025 is vanaf 1 januari 2025 te vinden:

  • op de website van de Dopingautoriteit
  • in het (sub)menu van de Dopingwaaier App

Consultatieproces

WADA stelt elk jaar een conceptversie van de nieuwe dopinglijst samen, die door belanghebbende partijen van commentaar wordt voorzien. Vanuit Nederland geven het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, de Atletencommissie van NOC*NSF en de Dopingautoriteit een gezamenlijke reactie op de lijst.

Vragen?

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht? Stuur dan een e-mail naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl, of stel je vraag via WhatsApp (06-11226200). De vraag wordt binnen één werkdag beantwoord.

 

Dopinglijst 2025 gepubliceerd