Dopingautoriteit wenst TeamNL veel succes op Paralympische Spelen 2024

27 augustus 2024

Nederland wordt door 86 sporters vertegenwoordigd op de Paralympische Spelen 2024 in Parijs. Net als bij de Olympische Spelen, hebben wij als Dopingautoriteit in aanloop naar de Paralympische Spelen intensief samengewerkt met internationale federaties en anti-dopingorganisaties wereldwijd. Want willen we schone, eerlijke Paralympische Spelen, dan is het niet alleen belangrijk dat sporters tijdens de Spelen schoon zijn, maar zeker ook in hun voorbereiding daarnaartoe.

Pre-paralympisch educatie- en controleprogramma

Om onze Nederlandse paralympiërs schoon naar Parijs te sturen, hebben wij een op maat gemaakt educatie- en controleprogramma uitgevoerd, gericht op de volledige potentiële ploeg. We zijn hiermee al in medio 2023 begonnen. Ons programma eindigde op de dag dat het paralympisch dorp opende, 21 augustus. Vanaf die dag voert het International Paralympic Committee (IPC) de dopingcontroles uit.

Ons pre-paralympisch programma is identiek aan het programma dat we in aanloop naar de Olympische Spelen hebben uitgevoerd.

Mooie resultaten

Het pre-paralympisch controleprogramma houdt rekening met de controles die in het kader van (inter)nationale testingpools ((i)RTP en (i)NTP) plaatsvinden, aangevuld met controles op maat. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat onze sporters gecontroleerd en schoon zijn in de voorbereiding op de Spelen.

Om ook onbedoelde dopingovertredingen te vermijden, is het belangrijk dat onze paralympische sporters en hun begeleiders op de hoogte zijn van de dopingregels. NOC*NSF heeft alle potentiële paralympiërs en hun begeleiders daarom een e-learningverplichting opgelegd. De Dopingautoriteit heeft in samenwerking met NOC*NSF gecheckt of iedereen daadwerkelijk aan deze verplichting heeft voldaan. We zijn trots om te kunnen melden dat álle sporters en álle begeleiders in aanloop naar de Paralympische Spelen aan deze verplichting hebben voldaan.

Wij wensen iedereen veel succes! Bij twijfel, check nog onze laatste tips.

Dopingautoriteit wenst TeamNL veel succes op Paralympische Spelen 2024