Nieuw digitaal platform voor het aanvragen van dispensaties

5 september 2024

Soms moet je als sporter om medische redenen geneesmiddelen gebruiken die op de dopinglijst staan. Hiervoor kun je dan een dispensatie (GDS of TUE) voor aanvragen. Het aanvragen van een dispensatie is vanaf nu geheel digitaal mogelijk. 

We hebben achter de schermen flink gewerkt aan een gebruiksvriendelijk en veilig digitaal systeem waarmee je als sporter jouw dispensatie nog eenvoudiger en efficiënter kunt aanvragen. Je hoeft geen persoonlijke medische documenten meer per post naar het GDS-secretariaat te sturen, maar kunt ze nu eenvoudig én veilig uploaden in jouw GDS-omgeving. Je kunt je aanvraag ook tussentijds opslaan en in concept bewaren. In jouw eigen omgeving kun je bovendien precies de status van je aanvraag volgen. Je ontvangt automatisch een mail wanneer er een statusupdate in jouw GDS-omgeving is.

GDS-commissie

Ook de GDS-commissie, bestaande uit vijf onafhankelijke artsen, maakt gebruik van het digitale platform. De commissieleden besluiten op basis van de informatie die jij aanlevert, of aan de eisen voor het toekennen van een dispensatie is voldaan. Je ontvangt het oordeel na uiterlijk 3 weken in jouw persoonlijke GDS-omgeving.

Keurt de commissie jouw dispensatieverzoek goed? Dan kun je in je omgeving het toestemmingsformulier terugvinden en, als je dat wilt, downloaden.

Oordeelt de commissie dat er nog iets ontbreekt? Dan geven we jouw aanvraag weer vrij, zodat je de ontbrekende informatie kunt uploaden in jouw GDS-omgeving. Vervolgens kun je de aanvraag opnieuw indienen. Ook op deze aanvraag ontvang je het oordeel na uiterlijk 3 weken in jouw persoonlijke GDS-omgeving.

Meer informatie

Meer informatie en een stappenplan voor het aanvragen van een dispensatie, vind je via:

GDS

Nieuw digitaal platform voor het aanvragen van dispensaties