Dopingautoriteit wenst TeamNL veel succes op Olympische Spelen 2024

24 juli 2024

Nederland wordt door 276 sporters vertegenwoordigd op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Als Dopingautoriteit vinden we het belangrijk dat onze sporters ervan op aan kunnen dat er een gelijk speelveld is.

In aanloop naar de Spelen hebben internationale federaties en anti-dopingorganisaties (NADO’s) wereldwijd intensief samengewerkt. Want willen we eerlijke, schone, dopingvrije Spelen, dan is het niet alleen belangrijk dat sporters tijdens de Spelen schoon zijn, maar zeker ook in hun voorbereiding daarnaartoe. Na analyse van de laatste cijfers, kunnen we als Dopingautoriteit spreken van een zeer succesvol pre-olympisch educatie- en controleprogramma.

Voorbereiding schone Spelen

Eerlijke sport is dopingvrij. Wij zien het als onze taak om onze sporters, voorzien van de juiste educatie en volgens de hoogste kwaliteitsnormen gecontroleerd naar de Olympische Spelen te sturen. Hiervoor zijn we medio 2023 begonnen met een speciaal pre-olympisch educatie- en controleprogramma voor sporters en hun begeleiders.

We werken hiervoor nauw samen met NOC*NSF, sportbonden, internationale federaties en het International Testing Agency (ITA). De ITA is door het International Olympic Committee (IOC) aangesteld om de dopingcontroles tijdens de zogeheten pre-games periode (vanaf 18 april 2024) en tijdens de Spelen te coördineren en uit te voeren. De ITA houdt bovendien in de gaten of álle landen een even adequaat antidopingbeleid voeren ten aanzien van de sporters die ze mogelijk afvaardigen. Onze sporters moeten er immers op kunnen vertrouwen dat de deelnemers aan de competitie net zo voorgelicht, gecontroleerd en dus schoon zijn als zijzelf.

Controle én voorlichting

Het is onze ambitie om alle Nederlandse Olympiërs schoon naar Parijs te sturen. Ruim een jaar voordat de Olympische Spelen beginnen, stellen wij een gedegen educatie- én controleprogramma op, gericht op de gehele potentiële ploeg. In ons aanvankelijke blikveld bevinden zich dus veel meer sporters dan de 276 die uiteindelijk TeamNL vormen. Ook is een aantal sporters uit het vluchtelingenprogramma van het IOC, die zich in Nederland bevonden, gecontroleerd.

Sommige van de sporters die zich mogelijk kwalificeren, zitten al in (inter)nationale testingpools ((i)RTP en (i)NTP), maar lang niet allemaal. Met een testprogramma op maat bestaande uit vele honderden controles in totaal, zorgen we ervoor dat iedere Nederlandse Olympiër gecontroleerd is in de voorbereiding op de Spelen. Dat doen we in nauw overleg met (internationale) instanties, zodat controles zo evenredig mogelijk verdeeld zijn.

Naast controle is ook educatie een belangrijke pijler. Voor potentiële Olympiërs en hun begeleiders geldt vanuit NOC*NSF een e-learningverplichting. Hiervoor kunnen ze gebruikmaken van het e-learningplatform van de Dopingautoriteit. De Dopingautoriteit checkt vervolgens in samenwerking met NOC*NSF of iedereen daadwerkelijk aan de verplichting voldoet. Na het doorlopen van de e-learning is een sporter, maar ook zijn of haar entourage, op de hoogte van de dopingregels. Immers, enkel met goede kennis van de regels en de laatste inzichten kunnen ook onbedoelde dopingovertredingen vermeden worden.

We hanteren een soortgelijke aanpak in aanloop naar de Paralympische Spelen, die van 28 augustus tot en met 8 september zullen plaatsvinden.

Succesvol pre-olympisch programma

Ons pre-olympische programma eindigde op 18 juli jongstleden. Dit was het moment waarop het olympisch dorp in Parijs geopend werd en de ITA namens het IOC de verantwoordelijkheid voor het dopingcontroleprogramma overnam. Uit analyse van de laatste cijfers blijkt dat we van een zeer succesvol programma kunnen spreken. “Ik ben er trots op dat we door goed samen te werken met NOC*NSF en internationale sportfederaties, de leden van TeamNL via e-learning hebben kunnen onderwijzen en controleren”, aldus Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit.  

Van de Nederlandse Olympiërs heeft niemand een positieve dopingcontrole afgelegd. Bovendien voldoet maar liefst 99 procent van de sporters en 93 procent van de begeleiders aan de e-learningverplichting van NOC*NSF. Een mooie score die hoger ligt dan bij de Zomerspelen van Tokio. Dit toont op zichzelf al hoe belangrijk TeamNL het vindt om schoon te sporten op het allerhoogste niveau.

We wensen iedereen veel succes! Bij twijfel, check nog onze laatste tips!

 

Dopingautoriteit wenst TeamNL veel succes op Olympische Spelen 2024