N i e u w bericht, meer informatie
KOPENHAGEN (ANP) - Bjarne Riis wist dat binnen zijn wielerploeg verboden middelen werden gebruikt, maar greep desondanks niet in. Dat staat in het onderzoeksrapport dat het Deense antidopingbureau ADD dinsdag presenteerde. Riis (51) was tussen 1999 en 2013 de baas van zijn eigen ploeg en werkte sindsdien onder de nieuwe eigenaar Oleg Tinkov als teammanager van Tinkoff-Saxo. De oud-wielrenner werd in maart ontslagen door de excentrieke Russische zakenman.
Riis won in 1996 de Tour de France, maar bekende later dat hij daarbij doping had gebruikt. De Deen ging na zijn actieve carrière als eigenaar en ploegleider aan de slag bij het team dat werd gesponsord door achtereenvolgens CSC, Saxo Bank en Tinkoff. Riis werkte met succesvolle renners als Carlos Sastre, Andy en Frank Schleck, Tyler Hamilton, Ivan Basso, Fabian Cancellara en Alberto Contador.
Uit onderzoek van de Deense antidopingautoriteit, die in 2,5 jaar tijd vijftig mensen ondervroeg, blijkt dat Riis dopinggebruik binnen zijn ploeg toestond. Ook twee andere ploegleiders, Alex Pedersen en Johnny Weltz, waren ervan op de hoogte dat renners verboden middelen gebruikten. Weltz heeft ze daarbij zelfs geholpen, zo gaf hij toe. ,,De teamleiding wist ervan, maar greep niet in'', staat in het rapport. ,,Dat is volstrekt onaanvaardbaar. De ploegleiding heeft een grote verantwoordelijkheid, maar daar niet naar gehandeld.''
De onderzoekers richtten zich op op het dopinggebruik binnen het Deense wielrennen sinds 1998. Diverse renners hebben de regels overtreden, zo luidt de conclusie. Aangezien de verjaringstermijn is verlopen, kan het ADD echter geen straffen meer opleggen.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.