RASMUSSEN
ARNHEM (ANP) - In zijn laatste mogelijkheid aan te tonen dat de Rabo-ploegleiding wist dat hij de boel belazerde, viel het woord Mexico amper nog. Oud-wielrenner Michael Rasmussen hield donderdag in Arnhem een betoog waarmee hij meer wilde aangeven dan het feit dat zijn bazen wisten dat hij zich elders had voorbereid op de Tour van 2007 dan opgegeven. De Deen vertelde honderduit over breed ondersteund dopinggebruik.
Rasmussen en zijn oude werkgever Rabobank Wielerploegen vechten sinds 2008 voor de rechter over het ontslag, nadat in de Tour van 2007 was gebleken dat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen voor de Tour, vermoedelijk om dopingjagers te misleiden. Toen die leugen uitkwam, volgens Rabo-teambaas Theo de Rooij op 25 juli, werd Rasmussen in de gele trui op staande voet ontslagen. Een eerdere schadevergoeding van 7 ton vond de Deen te min, hij eist in hoger beroep 5,6 miljoen euro.
Nadat oud-ploegarts Jan-Paul van Mantgem, zich regelmatig beroepend op zijn beroepsgeheim, en voormalig interim-directeur Henri van der Aat waren gehoord, moest De Rooij zich voor de tweede keer laten ondervragen. Hij onderschreef zijn eerdere verklaring en stelde nooit iets te maken hebben gehad met doping, ,,ik wist dat ik goede artsen had, ik ben daar nooit tussen gekomen. Ik verwachtte dat ze de rode vlag zouden opsteken als er iets niet in orde zou zijn. Dat is nooit gebeurd."
Uit de verhalen van Rasmussen kwam een andere waarheid naar buiten. In 2004 en 2005 was het ploegarts Geert Leinders - als getuige eerder eveneens onwetend - die hielp bij illegale bloedtransfusies. In 2006 werd al in januari besloten dat dezelfde methode zou worden toegepast bij Rasmussen, Michael Boogerd en de Rus Denis Mentsjov. ,,Halverwege de Tour zei ploegleider Erik Breukink: we stoppen met bloeddoping. Ik denk dat de leiding bang was dat we te hard gingen rijden. Mentsjov had net een bergrit gewonnen.''
Leinders bewaarde volgens Rasmussen insuline in de ploegbus tijdens de Ronde van Spanje van 2003 en de Tour van 2005. ,,In 2007 gebeurde dat met dynepo. Ik had in de Giro daarvoor getest met bloeddoping, maar op 6 juni kwam Breukink naar Italië om te vertellen dat ze dat niet meer wilden.'' Rasmussen was desondanks anderhalve maand later op weg naar de tourzege: ,,Ik kreeg om de avond dynepo van ploegarts Van Mantgem.''
Rabo's advocaten Vilé en Knijff hoorden het verhaal hoofdschuddend aan. Volgens hen draait het maar om één ding: Rasmussen had de ploegleiding voorgelogen over Mexico en werd daarom, toen dat uitkwam, terecht ontslagen. Raadsman mr. Knottnerus beloofde voor de Tour tot een uitspraak te komen.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.