Jaksche: Fuentes omzeilde de regels (3)

11 februari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie in 4e en 5e alinea

MADRID (ANP/DPA) - De Duitse oud-wielrenner Jörg Jaksche heeft maandag de Spaanse arts Eufemiano Fuentes tijdens het proces rond dopingaffaire Operación Puerto zwaar beschuldigd. Volgens de inmiddels 36-jarige Duitser waren de bloedtransfusies die hij bij de dokter onderging, enkel en alleen bedoeld om de regels te omzeilen.

Hij weersprak daarmee voor de Spaanse rechtbank de woorden van Fuentes, die eerder meldde dat hij zich puur met de gezondheid van renners had beziggehouden. Volgens Jaksche kreeg hij al bij zijn eerste ontmoeting met de arts anabole steroïden, groeihormonen en bloeddoping. ,,En daar was hij trots op'', zei Jaksche.

De Duitser bevestigde tijdens de eerste dag van getuigenissen door oud-renners nogmaals dat Fuentes hem ook epo had gegeven. Daarnaast kreeg hij van de arts wit poeder, dat bedoeld was om urinetests te vervuilen. ,,Ik weet dat alles sportief gezien verboden was'', zei Jaksche, die al vanaf 2005 klant was bij de Spanjaard. ,,Of het ook tegen de wet was, weet ik niet.''

Ook de Italiaanse renner Ivan Basso, nog steeds actief, verscheen via een videoscherm als getuige. De oud-winnaar van de Giro is tijdens zijn loopbaan al voor 2 jaar geschorst geweest vanwege zijn aandeel in de langslepende affaire. Hij gaf toe doping te hebben willen proberen. Basso erkende maandag dat hij bloed heeft afgestaan aan Fuentes, maar dat is volgens hem nooit in zijn lichaam teruggebracht. ,,Hij vertelde me dat je gewoon met je eigen bloed kon werken en dat dat een geldige procedure was. Ik accepteerde dat'', zei Basso. ,,Als klein kind droomde ik ervan de beste wielrenner ter wereld te worden.'' Later in februari zullen ook onder anderen Alberto Contador en Tyler Hamilton nog getuigen.

In het proces staat Fuentes niet terecht voor het verschaffen van doping, omdat de huidige antidopingwetten in 2006 nog niet bestonden. Wel wordt hij verdacht van 'misdaad tegen de volksgezondheid'. Hem hangt een celstraf van 2 jaar boven het hoofd. De Spaanse arts gaf eerder al toe niet alleen met wielrenners te hebben gewerkt, maar ook met een voetballer, atleet en een bokser. Namen noemde hij amper, omdat rechter Julia Santamaria hem dat niet wilde verplichten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013