Armstrong komt steeds meer alleen te staan

17 oktober 2012

ARMSTRONG

NEW YORK (ANP/AFP) - Een week nadat de Amerikaanse antidopinginstantie Usada in een uiterst gedetailleerd dossier het dopingsysteem van Lance Armstrong heeft blootgelegd, komt de Amerikaanse ex-wielrenner steeds meer alleen te staan. Woensdag moest de 41-jarige dopingzondaar - die zelf nog steeds in alle toonaarden ontkent - zich terugtrekken als voorzitter van zijn eigen Livestrong-organisatie, die al sinds 1997 geld inzamelt voor de strijd tegen kanker. Ook verbrak zijn belangrijkste medestander, kledingsponsor Nike, alle banden met hem.

Armstrong liet weten dat hij niet wil dat de missie van Livestrong lijdt onder de controverse rond zijn wielerloopbaan. ,,Het was me een eer deze stichting de afgelopen 5 jaar voor te zitten. De missie en het succes daarvan hebben voor mij de hoogste prioriteit. Daarom heb ik vandaag, om de stichting negatieve effecten van de controverse rond mij te besparen, besloten terug te treden'', aldus Armstrong, die nog wel als bestuurslid aanblijft. Direct nadat deze verklaring was verspreid, kwam Nike met een communiqué waarin het duidelijk maakte de ex-renner de rug toe te keren. Wel blijft het bedrijf Livestrong steunen.

,,Wegens ogenschijnlijk onoverkomelijk bewijs dat Lance Armstrong zich heeft beziggehouden met doping en Nike voor meer dan een decennium heeft misleid, hebben we tot onze teleurstelling het contract met hem moeten beëindigen'', stelde Nike, dat de afgelopen jaren miljoenen aan de coureur heeft betaald.

Nike hield zich tot dusverre afzijdig en liet eerder weten het te betreuren dat Armstrong door de levenslange schorsing van het Usada niet meer als triatleet aan wedstrijden mocht deelnemen en al zijn gewonnen titels als wielrenner moest inleveren. Dat Armstrong zelfs een grote stap terug moet doen bij zijn 'kindje' Livestrong, zal extra pijnlijk zijn voor de sporter die steeds verder in het nauw komt.

Het lijkt ook een kwestie van tijd alvorens diverse bedrijven een rechtszaak zullen beginnen tegen de gevallen sportheld. Er wordt vooral gekeken naar het Amerikaanse bedrijf SCA Promotions, dat in 2005 weigerde een bonus van 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) te betalen voor zijn vijfde tourzege op rij, omdat er talloze dopinggeruchten rond Armstrong waren. Tijdens een arbitrage werden diverse getuigen onder ede gehoord, onder wie Armstrong die vol hield nooit gefraudeerd te hebben. Het bedrijf l wil graag zijn bonussen, van in totaal 7,5 miljoen dollar (5,7 miljoen euro) terughebben en zal hem mogelijk gaan beschuldigen van meineed.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012