ARMSTRONG
RIJSWIJK (ANP) - De geruchtmakende affaire rond de ontmaskerde Lance Armstrong breidt zich als een olievlek uit. In Italië werden de eerste details naar buiten gebracht van een 2 jaar durend juridisch onderzoek naar de illegale praktijken van dopingdokter Michele Ferrari, de voormalige lijfarts van de onttroonde zevenvoudig tourwinnaar. De Gazzetta dello Sport zegt dat de 'doos van Pandora' is geopend, met talloze onthullingen. In Nederland liet Hein Verbruggen, erevoorzitter van de UCI, blijken nog steeds achter Armstrong staan, terwijl in de Verenigde Staten de ene na de andere sponsor de ex-coureur de rug toekeert.
Vooral het mogelijk blootleggen van het dopingnetwerk rond Ferrari zal voor veel tumult gaan zorgen. Volgens de Gazzetta dello Sport zou de levenslang geschorste dokter niet alleen aan het hoofd hebben gestaan van een groot dopingnetwerk, maar zich tevens schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van geld en belastingontduiking voor meerdere renners en zelfs hele wielerploegen. De toonaangevende sportkrant baseert zich op de eerste resultaten van een onderzoek dat Benedetto Roberti, de procureur van Padua, 2 jaar geleden inzette. Hij komt mogelijk eind deze maand met zijn rapport.
Het netwerk van Ferrari zou opereren vanuit een appartement in het Zwitserse Sankt-Moritz en vertakkingen hebben in Monaco, Spanje en Zuid-Amerika. Onder anderen Michele Scarponi, Denis Mentsjov (ex-Rabobank), Alexandr Kolobnev, Vladimir Goesev, Evgeni Petrov en Franco Pellizotti worden genoemd in het onderzoek, net als de hele Astana- en RadioShack-ploeg. Wielerformaties konden een 'all-inclusive-pakket' bestellen. Coureurs en ploegen kregen dan een compleet trainings- en dopingprogramma, met tips om de controles te doorstaan. Daarnaast stonden zelfs advocaten ter beschikking indien ze toch verwikkeld raakten in een dopingaffaire.
Hein Verbruggen, erevoorzitter van de internationale wielerunie (UCI), blijft Armstrong vooralsnog steunen. ,,Hij is nooit positief bevonden, ook niet door Usada. Er is dus geen spoor van bewijs'', liet de 71-jarige Nederlander donderdag weten in een schriftelijke reactie aan De Telegraaf. De oud-topofficial zei later dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt.
Ondertussen laten sponsors Armstrong massaal vallen. Na kledingsponsor Nike trokken ook fietsenfabrikant Trek, sportschoolketen 24-Hour Fitness, brouwerij Anheuser-Busch en voedselproducent Honey Stinger zich terug.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.