4 vragen over koolstofmonoxide-inhalatie

10 februari 2025

De internationale wielerunie UCI heeft besloten de toepassing van koolstofmonoxide-inhalatie te verbieden. Vier vragen en antwoorden over het verbod dat per 10 februari ingaat.

1. Wat is koolstofmonoxide-inhalatie?

Het inhaleren van koolstofmonoxide is een methode die wordt gebruikt om de aanmaak van rode bloedlichaampjes te stimuleren. Door inhalatie van koolstofmonoxide ontstaat zuurstofschuld. In reactie maakt het lichaam extra hemoglobine aan. Zuurstof bindt zich aan dit eiwit dat in de rode bloedcellen zit. Zo helpt hemoglobine het transport en de afgifte van zuurstof in het bloed te verbeteren. Dit kan vooral bij duursporters een positieve invloed hebben op de prestaties.

2. Waarom verbiedt de UCI koolstofmonoxide-inhalatie?

De UCI wil met het verbod op herhaaldelijke toepassing van koolstofmonoxide-inhalatie de gezondheid van renners beschermen. Het stelt dat herhaald gebruik kan resulteren in acute en chronische gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, lusteloosheid, misselijkheid, duizeligheid en verwardheid. De UCI waarschuwt ook dat dit kan verergeren tot hartritmestoornissen, toevallen, verlamming en bewustzijnsverlies.

3. Wat houdt het verbod precies in?

De nieuwe regel verbiedt het bezit van koolstofmonoxide-rebreathers. Dit verbod geldt voor alle licentiehouders, ploegen en/of instanties die onder de UCI reglementen vallen en voor iedereen die dergelijke apparatuur zou kunnen bezitten namens renners of ploegen.

Het inhaleren van koolstofmonoxide blijft toegestaan, maar alleen binnen een medische faciliteit en onder toezicht van een medische professional. Daarbij geldt de beperking dat maar één koolstofmonoxide-inhalatie is toegestaan om de totale hemoglobine-massa te meten. Een tweede inhalatie is alleen toegestaan twee weken na de eerste meting.

4. Waarom staat de methode niet op de WADA dopinglijst?

De UCI is de eerste en voorlopig enige internationale sportfederatie die de methode verbiedt. Het besluit staat los van de dopingregels. Wel heeft de UCI aan WADA gevraagd om een positie te bepalen ten aanzien van de herhaaldelijke inname van koolstofmonoxide binnen en buiten competitieverband.

WADA deed in het verleden onderzoek naar de methode, maar er is geen consensus over het antwoord op de vraag of koolstofmonoxide-inhalatie daadwerkelijk een prestatieverbeterend effect heeft.

De Dopingautoriteit ziet vooralsnog geen noodzaak om WADA aan te sporen om het inhaleren van koolstofmonoxide op de dopinglijst te plaatsen, maar ondersteunt het basisidee van de UCI om de gezondheid van sporters te beschermen.

Lees meer over koolstofmonoxide-inhalatie.

4 vragen over koolstofmonoxide-inhalatie