N i e u w bericht, meer informatie na 5e alinea
PARIJS (ANP/RTR) - Lamine Diack heeft een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk, opgelegd gekregen. De voormalige voorzitter van de mondiale atletiekbond en oud-lid van het Internationaal Olympisch Comité heeft zich volgens een rechter in Parijs schuldig gemaakt aan corruptie.
De rechter verwacht niet dat de 87-jarige Senegalees de celstraf ook echt moet uitzitten, vanwege zijn leeftijd. Diack kreeg ook een boete van 500.000 euro. Hij is tegen de uitspraak in beroep gegaan.
Papa Massata Diack kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd en moet een een boete van 1 miljoen euro betalen. De zoon van de voormalige topofficial ontvluchtte Frankrijk nadat het justitieel onderzoek was begonnen en keerde terug naar Senegal. Hij werd bij verstek berecht, ook wegens corruptie en andere illegale praktijken.
Lamine Diack zou onder meer voor bijna 3,5 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen. Als tegenprestatie zorgde hij ervoor dat positieve resultaten van atleten bij dopingcontroles werden verdoezeld of vertraagd, waardoor de betrapte sporters alsnog konden deelnemen aan grote toernooien. Het zou hierbij vooral om Russische atleten zijn gegaan, in een periode tussen 2011 en 2013.
Diack was van 1999 tot 2015 voorzitter van de toenmalige IAAF, nu World Athletics. Als IOC-lid zou hij geld hebben aangenomen om voor Tokio te stemmen als locatie voor de Spelen van 2020, die inmiddels zijn uitgesteld naar 2021. Voor al zijn malversaties had hij een celstraf van maximaal tien jaar kunnen krijgen.
Het bestuur van World Athletics reageerde positief op het vonnis. "Hoewel we teleurgesteld zijn dat dit is gebeurd in onze sport, zijn we dankbaar voor de krachtige en duidelijke beslissingen die zijn genomen tegen de betrokken personen. We willen iedereen verzekeren dat de hervormingen die ons congres in 2016 heeft goedgekeurd, garanderen dat soortgelijke acties door individuen nooit meer kunnen voorkomen in onze sport."
De rechter kende World Athletics een schadevergoeding toe van 16 miljoen euro vanwege verduisterde gelden en reputatieschade. "We zullen er alles aan doen om de toegekende bedragen terug te krijgen en ze terug te geven aan de organisatie voor de ontwikkeling van atletiek wereldwijd."
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.