N i e u w bericht, meer informatie na tweede alinea
AMSTERDAM (ANP) - Zwemster Kira Toussaint heeft bij kortebaanwedstrijden in Amsterdam haar Nederlands record op de 50 meter rugslag verbeterd. Toussaint tikte aan in 25,79 seconden en was daarmee ruim sneller dan haar oude record van 26,04, dat ze vorig jaar had gezwommen in Singapore.
Arno Kamminga zwom op de 100 meter schoolslag het Nederlands record van Robin van Aggele uit de boeken. Kamminga kwam tot 56,20 seconden en was daarmee 0,09 seconde sneller dan de recordtijd die Van Aggele in 2009 had neergezet in Istanbul (56,29).
De Martinez Cup in Amsterdam dient mede als kwalificatiemogelijkheid voor de EK kortebaan. De 25-jarige Toussaint had een dag eerder haar Nederlands record op de 100 meter rugslag verbeterd naar 55,74 seconden. Met die tijd zou ze vorig jaar bij de WK kortebaan goud hebben gepakt.
Toussaint ontbrak op die mondiale titelstrijd, omdat kort daarvoor bij een dopingcontrole het verboden middel tulobuterol bij haar zou zijn aangetroffen. De zwemster verklaarde onschuldig te zijn en liet zelf onderzoek doen naar de oorzaak. Het bleek uiteindelijk om een vals-positieve test te gaan, veroorzaakt door een andere en wél toegestane medicatie die Toussaint gebruikt. De internationale federatie FINA besloot daarom in maart de zaak terug te trekken, kort voordat een hoorzitting stond gepland. De FINA onderzoekt nog steeds hoe het fout kon gaan met de dopingtest die Toussaint zoveel problemen bezorgde.
Kamminga en Toussaint waren in de afgelopen weken al goed op dreef bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in Boedapest en Berlijn. Ze verbeterden de records op respectievelijk de 50, 100 en 200 meter schoolslag en op de 50 en 100 meter rugslag.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.