UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB maakt zich ernstig zorgen om het gebruik van schildklierhormonen door topschaatsers. De bond zegt de laatste tijd signalen te hebben ontvangen dat sporters ,,medicijnen krijgen voorgeschreven die weliswaar niet op de dopinglijst van de WADA staan, maar waarvan het gebruik zonder medische noodzaak gezondheidsrisico’s oplevert''.
In een brief aan de schaatsers van 10 juli wijst technisch directeur Remy de Wit op de gevaren. Hij stelt dat binnen de medische wereld veel discussie over dit onderwerp is. Ook roept hij de schaatsers op om een klacht in te dienen als een arts hieraan meewerkt.
In de brief, die de NOS online heeft gezet, worden schildklierhormonen niet specifiek genoemd. Maar de KNSB heeft aan diverse media bevestigd dat het gaat om schildkliermedicatie. Die gebruiken sporters om meer energie te krijgen en snel vet te verbranden.
Bij de licentieovereenkomst van de topteams voor het nieuwe schaatsseizoen wordt een extra bepaling opgenomen, schrijft De Wit. Daarin zal staan dat artsen ,,géén middelen mogen voorschrijven indien daar geen medische indicatie voor is''.
De Nederlandse Dopingautoriteit wil schildklierhormonen op de internationale dopinglijst. De internationale antidopingautoriteit WADA stelt ieder jaar een conceptversie vast van de nieuwe dopinglijst. De Nederlandse Dopingautoriteit adviseerde de WADA vorige maand om daar schildklierhormonen aan toe te voegen.
In dat advies wordt het verhaal van de KNSB bevestigd ,,Wij zijn van mening dat er voldoende bewijs is dat schildklierhormonen momenteel worden misbruikt om atletische prestaties in de topsport te verbeteren'', aldus het Nederlandse antidopingagentschap. Het wijst op gezondheidsrisico's voor het hart, de spieren en botten.
,,LottoNL-Jumbo steunt de KNSB in haar statement over dit onderwerp en hoopt dat andere bonden dit voorbeeld zullen volgen'', meldt de grootste schaatsploeg van Nederland, van onder anderen olympisch kampioenen Sven Kramer en Kjeld Nuis en coach Jac Orie.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.