N i e u w bericht, meer informatie in zesde alinea
MONTRÉAL (ANP) - Nederland neemt in het jaarlijkse verslag van het mondiale antidopingbureau WADA de 38e positie in als het gaat om het aantal dopinggevallen. Rusland voert die lijst aan, vóór Italië, India, Frankrijk en België. Bodybuilding is de sport waarin de meeste dopingovertredingen zijn begaan, gevolgd door atletiek, gewichtheffen en wielrennen.
Het betreft wel de cijfers over het jaar 2015. Het agentschap kan een sporter in veel gevallen pas tot dopingzondaar aanmerken na een lange procedure, waardoor een volledig plaatje over een heel jaar lang op zich laat wachten. Nederland staat in de lijst van 2015 geregistreerd met twaalf dopinggevallen, koploper Rusland met 176. Italië staat tweede met 129 overtredingen, India is de nummer drie met 84. België staat opvallend hoog op plaats vijf met 67 overtredingen.
Verdeeld over 122 landen en 85 sporttakken stelde WADA in totaal 1929 overtredingen vast. Dat waren er beduidend meer dan in 2014 (1693). Er waren wel 7,1 procent meer controles. Bodybuilding vormt de hoofdmoot met 270 dopingovertredingen wereldwijd, atletiek kwam tot 242 overtredingen en wielrennen tot 200.
Die cijfers behoeven nuancering, zegt directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit. ,,Atletiek en wielrennen zijn de sporten met de meeste en grondigste dopingcontroles, dus is het ook logisch dat daar meer dopinggevallen zijn. Bodybuilders steken er echt bovenuit, omdat in die sport juist veel minder wordt gecontroleerd.''
De cijfers tonen dat ook aan. In atletiek waren er 32.000 controles. De 242 positief bevonden atleten vormen 0,8 procent. Van de ongeveer 1900 gecontroleerde bodybuilders waren er dus 270 positief, bijna 14 procent.
Volgens Ram is er nog veel werk te doen in de strijd tegen doping. ,,WADA heeft nu statistieken van drie opeenvolgende jaren en het algemene beeld is toch stabiel. Het aantal controles en het aantal betrapte sporters zijn ongeveer gelijk gebleven. Alle inspanningen van de antidopinginstanties hebben nog niet tot een duidelijke afname van dopinggebruik geleid. Hoewel we in het wielrennen wel zien dat het geleidelijk minder wordt.''
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.