MONTE CARLO (ANP/DPA) - De internationale atletiekbond IAAF wil zich eind februari uitspreken over een termijn waarbinnen de Russische atleten weer welkom zijn op internationale wedstrijden. In januari bezoekt een commissie onder leiding van de Noor Rune Andersen Moskou om zich op de hoogte te stellen van de stand van zaken in de strijd tegen doping aldaar. ,,Rusland heeft sinds juni vooruitgang geboekt'', zei Andersen donderdag na een vergadering van de IAAF in Monte Carlo.
De Russische atletiekfederatie RUSAF was vanwege bewezen systematisch dopinggebruik door de IAAF vanaf november 2015 geschorst, een straf die in juni van dit jaar werd gehandhaafd waardoor de Russische atleten niet welkom waren op de Olympische Spelen. Alleen verspringster Darja Klisjina was in Rio actief omdat zij in de Verenigde Staten leeft en niet onder het Russische systeem viel.
,,RUSAF maakt progressie met het verspreiden van antidopingvoorlichting en de verzekering dat de Russische autoriteiten meewerken in het strafbaar stellen van het verstrekken van verboden stimulerende middelen'', vertelde Andersen. ,,Maar een van belangrijkste vraagstukken blijft of de IAAF en het Russische antidopingbureau RUSADA tests kunnen uitvoeren zonder inmenging, een van de voorwaarden voor een terugkeer.'' Momenteel worden dopingcontroles in Rusland uitgevoerd door instanties uit andere landen.
Aan de hand van de bevindingen van Andersen en zijn team wil de IAAF op 27 februari bespreken wanneer en onder welke voorwaarden de schorsing kan worden opgeheven. Andersen liet open of dat al voor het WK in augustus in Londen het geval kan zijn.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.