O v e r z i c h t
WENEN (ANP) - Russische atleten zijn deze zomer niet te bewonderen op de EK in Amsterdam en evenmin op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De internationale atletiekfederatie IAAF besloot vrijdag in Wenen de schorsing van de Russische atletiekbond, die sinds november van kracht is wegens een groot dopingschandaal, te handhaven.
Het besluit werd unaniem genomen door de 27 leden van de council, het hoogste orgaan van de IAAF. ,,Rusland heeft weliswaar progressie gemaakt in zijn aanpak om doping te bestrijden, maar het is niet genoeg geweest'', zei voorzitter Sebastian Coe.
De Noor Rune Andersen, voorzitter van de werkgroep die de afgelopen maanden de vorderingen in Rusland moest beoordelen, stelde dat de diepgewortelde cultuur om makkelijk naar doping te grijpen niet wezenlijk is veranderd. ,,Voor ons is duidelijk dat er in Rusland nog steeds geen sterke en effectieve infrastructuur bestaat die doping opspoort en bestrijdt.''
De IAAF zette desondanks de deur op een kier voor Russische atleten die kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren niet zijn getest in Rusland, maar door andere landen met een erkend antidopingbeleid. Zij kunnen mogelijk in Rio meedoen onder een neutrale vlag.
Atletiekgrootmacht Rusland reageerde teleurgesteld en riep het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op 'schone' Russische atleten gewoon toe te laten op de Spelen in Rio. ,,Hard trainende atleten die nooit naar doping hebben gegrepen, mogen hier niet de dupe van worden. Hun olympische droom mag niet worden afgepakt'', zei sportminister Vitali Moetko.
Het IOC komt op 21 juni bijeen in Lausanne om de Russische kwestie te bespreken.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.