N i e u w bericht, meer informatie in heel bericht
MOSKOU (ANP) - Tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, kregen tijdens de Olympische Spelen van 2014 doping. Die bekentenis doet Grigori Rodsjenkov donderdag in de New York Times. Hij was destijds de directeur van het speciaal voor het evenement opgezette dopinglab in Sotsji dat de stalen van duizenden atleten controleerde. Volgens de krant strookt zijn verklaring met andere onderzoeken.
Rodsjenkov, jarenlang het hoofd van het inmiddels geschorste dopinglab van Moskou, bedacht een cocktail van drie dopingmiddelen, die hij mengde met alcohol en aan de atleten gaf. Het ministerie van sport gaf hem een lijst met atleten die deel uitmaakten van het programma. Op die lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexander Zoebkov, skeletonner Alexander Tretjakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze wonnen allen goud. Ook het hele vrouwenijshockeyteam gebruikte, al wonnen zij niks. In Sotsji voerden de Russen het medailleklassement aan met dertien keer goud en 33 medailles in totaal.
De dopingarts werd in november als spil van een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland aangemerkt door antidopingbureau WADA. Dat presenteerde toen een rapport naar dopegebruik in het land, voornamelijk in de atletiek. Rodsjenkov werd door de Russische autoriteiten gedwongen op te stappen. Hij vreesde vervolgens voor zijn leven en vluchtte naar Los Angeles. Daar vertelde hij zijn verhaal.
De Russen bereidden de operatie jarenlang voor. De crux was om de urinebuisjes, waarmee onmogelijk geknoeid kon worden, toch open te krijgen. Dat lukte. De atleten maakten tijdens de Spelen stiekem een foto van het serienummer op hun buisje. Die stuurden ze naar het ministerie van Sport, dat dan een lijst samenstelde van dopingstalen die op die dag vervalst moesten worden.
In een 'schaduwlab' pal naast het echte lab zorgden experts en geheime agenten ervoor dat dat gebeurde. Dat deden ze 's nachts. Ze vervingen de besmette urine in de buisjes met schone urine, die maanden eerder werd afgenomen. Via een gat in de muur werden de urinebuisjes naar het gewone lab doorgegeven. Niemand werd betrapt.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.