N i e u w bericht, met reactie Russische zwembond in 5e alinea
LONDEN (ANP) - Doping krijgt de Russische sport steeds meer in zijn greep. Na atletiek en worstelen volgt nu zwemmen. De Engelse krant The Times beweert woensdag dat ook de Russische zwemsport al jarenlang is doordrenkt van systematisch dopegebruik.
De krant noemt Sergej Portoegalov als kwade genius. Hij zou als medisch hoofd van de Russische atletiekfederatie ook de zwemsport hebben aangemoedigd verboden prestatiebevorderende middelen te gebruiken. Sinds Portoegalov de zwemsport in 2009 voor het eerst zijn dopingdiensten aanbood, zijn er 23 zwemmers betrapt en geschorst, schrijft The Times.
De arts is al eerder door het mondiale antidopingbureau WADA weggezet als een van de hoofdrolspelers in het systematische dopegebruik in de Russische atletiek. WADA wil dat hij levenslang wordt geschorst. Als gevolg van een onthullend dopingrapport is de Russische atletiekbond geschorst en bestaat de kans dat Russische atleten niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio.
,,De roep om Russische zwemmers te weren van Rio zal toenemen nu duidelijk is dat Portoegalov ook een dopingbeleid introduceerde in het nationale zwemteam'', schrijft de krant.
De Russische zwembond wees de beschuldigingen van de hand. In een reactie aan R-sport ontkende de bond tevens dat hij positieve dopinggevallen heeft weggemoffeld. De zwemsport voert volgens een woordvoerder al enkele jaren met succes een antidopingcampagne. De internationale federatie FINA heeft in de periode tussen 2012 en 2015 slechts één zwemmer uit Rusland geschorst wegens een positieve dopingtest. Dat was rugslagspecialist Vitali Melnikov.
Voorzitter Michail Mamiasjvili van van de Russische worstelbond bracht dinsdag naar buiten dat tientallen Russische worstelaars zijn betrapt op doping. Hij noemde de dopingzaken ,,een epidemie die grenst aan een catastrofe'' en verwacht dat zijn team hierdoor niet naar de Spelen in Rio mag.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.