LOS ANGELES (ANP) - Maria Sjarapova hangt een schorsing boven het hoofd wegens doping. De 28-jarige Russische tennisster is betrapt op het gebruik van het hartmedicijn meldonium. Dat staat sinds 1 januari op de lijst verboden middelen van het WADA. Ze werd gecontroleerd tijdens het Australian Open in Melbourne, waar ze in de kwartfinale verloor van Serena Williams.
Sjarapova vertelde maandag tijdens een persconferentie in Los Angeles dat ze het medicijn al tien jaar slikt op doktersvoorschrift. ,,Ik had toen allerlei kwaaltjes. Ik was vaak ziek en had een magnesiumtekort. Ook heeft mijn familie een geschiedenis van suikerziekte. Bij mij bestond eveneens het vermoeden van diabetes.''
Sjarapova wist niet dat meldonium sinds kort verboden is maar neemt de volle verantwoordelijkheid voor de overtreding van het dopingreglement. ,,Ik heb een grote fout gemaakt.'' De nummer zeven van de wereldranglijst zei ook dat ze niet op deze manier afscheid wil nemen van de tennissport en op een nieuwe kans hoopt.
De Russin, die in 2013 de Nederlandse coach Sven Groeneveld inhuurde als opvolger van Jimmy Connors, kwam na Australian Open niet meer in actie door een hardnekkige armkwetsuur. Daardoor dacht menigeen dat ze, het blessureleed zat, het einde van haar carrière zou aankondigen. ,,Dat zou ik nooit doen in een hotel als dit'', zei de 1,88 meter lange 'glamour girl.'
Sjarapova won tot dusver 35 WTA-titels, waaronder alle grandslams (Roland Garros tweemaal). Ze sloeg al bijna 36,5 miljoen dollar (33 miljoen euro) aan prijzengeld bij elkaar. Daarnaast stonden grote fabrikanten, van sportkleding (Nike) en auto's (Porsche) tot snoepgoed ('Sugarpova'), in de rij om met haar 'looks' reclame te maken. Forbes schatte haar inkomsten uit die bronnen alleen in 2015 al op 23 miljoen dollar.
Daar dreigt nu een einde aan te komen al hoopt Sjarapova natuurlijk op clementie. Er zijn de laatste tijd meer sporters positief bevonden op meldonium, onder wie de Russische wielrenner Edoeard Vorganov en de Oekraïense biatlete Olga Abramova. Het middel, oorspronkelijk bedoeld om hartklachten te verlichten, behoort evenals de 'training-pil' aicar en insuline tot de groep stoffen (metabole modulatoren) waar (duur-)sporters baat bij zouden kunnen hebben.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.