Dit is een origineel persbericht.
1,1 miljoen mensen willen naar Tourstart, 1 miljoen langs route 2e etappe
Amsterdam/Utrecht 2 juli 2015 - Ondanks de dopingschandalen van de afgelopen jaren wordt Nederland de komende weken Tour de France-gek. Ruim 1,1 miljoen mensen zijn van plan zaterdag naar de Tourstart in Utrecht te komen en een miljoen mensen wil langs de weg gaan staan tijdens de tweede etappe naar Neeltje Jans. Daarnaast kruipen mensen massaal voor de tv. Contador is onder Nederlanders favoriet voor de eindzege. En Mart Smeets hoeft nog niet met pensioen.
Dat blijkt uit een enquête onder een representatieve groep Nederlanders door onderzoeksbureau Vostradamus. De uitkomsten schetsen een gedetailleerd beeld van het Tourgedrag van de Nederlander.
Terwijl de organisatie van de Tourstart in Utrecht rekening houdt met 800.000 bezoekers, zouden dat er wel eens meer kunnen worden. Bijna 10 procent van de Nederlanders geeft aan beide etappes op Nederlandse bodem live te gaan bekijken. Dat zou neerkomen op 1,1 miljoen bezoekers bij de Tourstart in Utrecht en 1 miljoen langs de route van de etappe naar Neeltje Jans, onder meer door Rotterdam. Mensen zijn bereid daar gemiddeld 55 kilometer voor te reizen. Een op de vijf wil er zelfs 100 kilometer voor afleggen.
Daarnaast volgen Nederlanders de Tour massaal voor de televisie. Ruim een kwart kijkt alles. Niet alleen de etappes, maar ook de programma's eromheen. Onder mannen is dat zelfs een derde. Anderen kijken of zoveel mogelijk etappes, of alleen de belangrijke ritten of als het hun uitkomt. De meesten kijken thuis. Een op de twintig ook op het werk. Slechts 18 procent van de Nederlanders kijkt helemaal geen Tour de France.
Bij de kijkers zijn de Tour-uitzendingen van de NPO veruit favoriet. 71 Procent kijkt naar de uitzendingen van de Tour de France op NPO1. Bijna een op de vijf mensen kijkt naar het Belgische Sporza of Eurosport. Meer dan de helft is van plan ook de achtergrondprogramma's van de NPO te gaan kijken, onder meer het nieuwe programma NOS Studio Tour met Dione de Graaff en Gert van 't Hof. Wilfred Genee trekt met zijn Tour du Jour op RTL7 bijna 40 procent van de kijkers.
Op de stelling 'Mart Smeets moet met pensioen' reageerde 30 procent met 'ja' en 36 procent met 'nee'. Ruim zes op de tien Nederlanders vindt overigens dat Smeets en de Tour onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Aan reclame tijdens Touruitzendingen hebben de kijkers niet zo'n boodschap. Meer dan de helft houdt er niet van en kijkt liever even op tablet of telefoon als er reclame komt. Twee op de vijf stellen de speciale spotjes van Nederlandse bedrijven gericht op de Tour of rond Nederlandse renners op prijs. Een op de vijf mensen kijkt daar met extra aandacht naar.
Ruim 46 procent van de Nederlanders is anders naar de Tour de France gaan kijken door de dopingschandalen van de afgelopen jaren. De sport is voor hen minder aantrekkelijk geworden. Bovendien wordt er nog steeds getwijfeld of sommige goed presterende renners wel 'schoon' zijn.
Huizenhoog favoriet voor de eindzege dit jaar is Aberto Contador. Een op de vijf Nederlanders denkt dat hij gaat winnen. De nummer twee in de enquête, Chris Froome, scoort slechts 7 procent. Een op de twintig mensen verwacht dat Bauke Mollema de Tour gaat winnen.
Meer informatie over Vostradamus: www.vostradamus.nl.
http://www.vostradamus.nl
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met John Faasse, hoofd onderzoek bij Vostradamus: John.faasse@vostradamus.nl of 06-11528220
Dit is een origineel persbericht.
ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.
ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.