N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht
PAPENDAL (ANP) - Van de Nederlandse topsporters die ook die officiële status hebben, zegt iets meer dan 4 procent doelbewust doping te gebruiken om de prestaties te verbeteren. Dat komt uit een onderzoek van de Nederlands Dopingautoriteit en de Universiteit van Utrecht, die de sporters hebben ondervraagd. De uitkomst van het onderzoek werd donderdag gepresenteerd op een dopingconferentie op Papendal.
De autoriteit stelde vijftig vragen aan 740 door sportkoepel NOC-NSF ondersteunde topsporters, van wie er 291 reageerden. Daarmee is het volgens onderzoeker Olivier de Hon van de Dopingautoriteit betrouwbaar. ,,Alle sporten zijn meegenomen in het onderzoek, behalve de profvoetballers. Die konden we niet bereiken. Het vaakst is er sprake van manipuleren van bloed, 3,7 procent. Dat is niet zo vreemd, want dat is lastig te vinden bij controles’’, aldus De Hon.
Het onderzoek wijst uit dat sporters die zich eenmaal aan doping wagen, dat ook blijven doen. Het is dus vaak niet eenmalig. ,,Ik kan aan de ene kant zeggen dat 96 procent van de Nederlandse topsporters geen doping gebruikt, maar dat de valsspelers wel hardnekkig zijn.’’
Het percentage van 4,2 ligt hoger dan jaarlijks daadwerkelijk aan dopingzondaars wordt betrapt. ,,Van de controles die we doen, is gemiddeld 1 à 2 procent positief. De les is dus dat we niet alles vinden. Persoonlijk had ik gedacht dat uit ons vragenonderzoek een hoger percentage aan bewuste dopinggebruikers zou komen. Dit onderzoek is uniek, dus hoe het in andere landen is, weten we niet. Er zijn wel indicaties en die wijzen erop dat het percentage van 4,2 internationaal gezien niet hoog is.''
Hoewel de dopingregels inmiddels voor alle sporters wereldwijd hetzelfde zijn, verschilt de uitvoering per land. In Nederland ondergaat een topsporter gemiddeld 2,5 dopingcontrole per jaar. De helft is verplicht dagelijks de verblijfplaats aan te geven om beschikbaar te zijn voor een dopingcontrole. ,,14 procent vindt die impact op de privacy groot, maar sporters vinden het vooral belangrijk dat er een betere internationale afstemming komt van het beleid'', aldus De Hon.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.