N i e u w bericht, meer informatie
RIJSWIJK (ANP/DPA) - Het internationaal antidopingbureau WADA heeft onthutst gereageerd op de Duitse documentaire die de topsport in Rusland aan de kaak stelt. ,,De combinatie van alles is ongelooflijk schokkend'', zei directeur David Howman woensdag over de onthullingen. Zijn voorganger Dick Pound viel hem bij. ,,Het is een buitengewoon alarmerende situatie.''
Systematische doping, 'doortrekken' van positieve plasjes, smeergeld en corruptie. Dat zijn de steekwoorden waarmee onderzoeksjournalist Hajo Seppelt Russische atleten ontmaskert in zijn documentaire 'Staatsgeheim doping - Hoe Rusland zijn kampioenen maakt', die de ARD woensdagavond uitzond.
In de film van een uur zijn beelden, vaak opgenomen met een verborgen camera, en documenten te zien en geluidsfragmenten te horen die duiden op een door de overheid gesteund dopingprogramma. Op de achtergrond moeten welhaast instanties actief zijn die de boel besodemieteren en bewijzen wegmoffelen. De sporen lopen onder meer naar het dopinglaboratorium in Moskou en de internationale atletiekfederatie.
,,Zij heeft me verteld dat alle sporters in Rusland verboden middelen gebruiken en dat hun prestaties niet zonder doping geleverd kunnen worden'', zei kroongetuige Vitali Stepanov, voormalig chef van het opleidingsprogramma voor de Russische dopingbestrijding (Rusada). 'Zij' is mevrouw Stepanova, geboren als Joelia Roesanova en een 800 meterloopster van wereldklasse.
De atlete werd in 2013 voor twee jaar geschorst en is nu openhartig, zeker tegen haar echtgenoot. ,,Toen we elkaar leerden kennen, heb ik hem de ogen geopend en verteld hoe het er in werkelijkheid aan toegaat. De trainers krijgen het ingehamerd en ze hameren het er bij de atleten in. Die realiseren zich niet eens dat ze iets onrechtmatigs doen door een verboden preparaat te gebruiken.''
Trainers selecteren de meisjes naar believen om ze met behulp van pillen en spuiten naar de wereldtop te brengen. ,,En als er morgen een wordt betrapt en geschorst, dan zeggen ze: die gooien we weg, we zoeken een nieuwe''. Oleg Popov, een trainer van naam voor de werpdisciplines, bevestigt het verhaal. ,,De sporter heeft geen keus.'' Discuswerpster Evgenia Petsjerina was nog stelliger. ,,Het merendeel van de atleten gebruikt, 99 procent.''
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.