RONDE VAN FRANKRIJK
N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht
HILVERSUM (ANP) - Bart Voskamp en Jeroen Blijlevens waren in 1998 betrokken bij het transport van epo. De twee oud-renners van TVM zeggen dit in een uitzending van het programma Andere Tijden Sport, dat donderdagavond wordt uitgezonden. In maart 1998 werd een vrachtwagen van TVM aangehouden met 104 ampullen van het verboden middel. Toen deze vondst 3 maanden later tijdens de Ronde van Frankrijk naar buiten kwam, werden ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en ploegarts Andrej Michailov enkele weken achter de tralies gezet.
Voskamp en Blijlevens geven nu toe dat de epo voor hen was bestemd. Voskamp bekent voor het eerst dat hij doping nam. ,,Helaas was een onderdeel daarvan voor mij bestemd”, aldus Voskamp. ,,Ik heb helaas gebruikt ja. Was het een keuze of een optie? Op een gegeven moment was het geen optie meer. Als ik de keuze had gemaakt het niet te doen, dan had ik de had de passie waar ik verliefd op was los moeten laten en had mijn baan kwijt geraakt.''
De vrachtwagen met ampullen kwam uit Murcia. Blijlevens geeft toe dat hij daar de epo kocht en legde ze vervolgens zelf in de truck. Volgens Blijlevens was ploegleider Cees Priem hiervan niet op de hoogte: ,,Ik ben er van overtuigd dat Cees dat niet wist.'' Blijlevens gaf vorig juli in een open brief al toe dat verboden middelen nam. Hij werd daarna ontslagen als ploegleider bij Belkin.
Voskamp heeft tot donderdag altijd ontkend. Hij zegt in de uitzending dat Priem, Moors en Michailov in zijn ogen onterecht zijn veroordeeld. Michailov heeft altijd verklaard dat de ampullen bestemd waren voor een kinderziekenhuis in Rusland. Priem en Moors hebben altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben.
De Tour van 1998 stond vooral in het teken van doping. Festina werd eerder al uit de wedstrijd gehaald vanwege georganiseerd dopinggebruik. Na de vondst van de ampullen bij TVM werden Priem en Michailov op een van de rustdagen opgepakt in een hotel. Daarna volgden meer invallen waarbij ook de renners werden ondervraagd en Moors werd opgepakt. Het peloton was het niet eens met de gang van zaken en in de 17e rit kwamen na een protestactie vier renners van TVM gezamenlijk als eerste over de finish. Twee dagen later verliet de volledig TVM-ploeg de Tour. Priem en Moors mochten pas in december 1998 Frankrijk weer verlaten. Priem werd jaren later veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijk voor handel in en transport van drugs.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.