DOPING
N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht
CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De Nederlandse Dopingautoriteit heeft vorig jaar in slechts 14 gevallen aangifte gedaan van overtreding van het dopingreglement, bijna een halvering in vergelijking met 2012 (26). Bovendien is één zaak aangebracht van (poging tot) manipulatie van de procedure van een dopingcontrole, tegen vijf vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2013 dat vrijdag is gepresenteerd.
Bij de positieve analyses werden vooral afbraakproducten van verboden stimulerende (8 maal) en spierversterkende middelen (6) gevonden. Cannabis (2) en plaspillen (1) werden minder populair. Narcoticagebruik werd ook een keer vastgesteld. De krachtsport was 'hofleverancier' met zeven gevallen voor de tuchtcommissie. Wielrennen ging terug van vier naar één, minder zelfs dan ijshockey (2) en evenveel als rugby en cricket.
In 2013 heeft de Dopingautoriteit 2490 controles, 2 procent minder dan het jaar ervoor, uitgevoerd. Daarvan werden er 371 door de opdrachtgever (meestal een internationale bond) afgehandeld. In 89 van de 2119 monsters die in 'eigen beheer' of in samenwerkingsverband zijn afgenomen - 1947 keer urine en 61 keer bloed - zijn sporen aangetoond van één of meer stoffen die op doping duiden of ten minste atypisch zijn.
Meestal (75 keer) ging de 'zondaar' vrijuit omdat bij nader onderzoek bleek dat bijvoorbeeld de verstoorde T/E-ratio (de verhouding tussen testosteron en epitestosteron) of een afwijkend steroïdenprofiel niet te wijten waren aan toediening van deze lichaamseigen hormonen. In een aantal gevallen bleek er medische dispensatie te zijn verleend of achteraf, maar wel voor de aangifte, gegeven.
In totaal 1910 tests waren onderdeel van het Nationaal Controle Programma; 53 procent had plaats tijdens wedstrijden, 47 procent was onaangekondigd. De overige 580 controles werden gedaan in opdracht van en betaald door buitenlandse zusterorganisaties, bonden, het internationaal antidopingbureau WADA of toernooiorganisaties.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.