ROTTERDAM (ANP) - Stefan van Dijk (37) heeft zijn wielerloopbaan onlangs beëindigd omdat hij door de Belgische dopingcommissie voor 8 jaar is geschorst wegens ozontherapie. Dat meldt AD Sportwereld zaterdag. Van Dijk liet eerder weten dat hij stopte omdat hij geen nieuwe ploeg kon vinden.
Van Dijk onderging in 2011 de verboden therapie omdat hij te kampen had met de ziekte van Pfeiffer en een hardnekkige bacterie. Hij dacht dat de behandeling was toegestaan. Maar nadat hij aan agenten van een Vlaams politieonderzoek naar doping afgelopen zomer over de behandeling had verteld, kwam hij toch in de problemen. Hij wordt voor 8 jaar geschorst, vanwege een tweede dopingvergrijp. In 2005 werd hij al eens gestraft omdat hij een dopingcontrole buiten de competitie om probeerde te ontwijken.
Bij ozontherapie wordt bloed afgetapt, met ozon verrijkt en weer ingespoten. Dit kan gelijk staan aan een bloedtransfusie en dat is verboden. Van Dijk gebruikte de methode om sneller te te genezen en niet om sneller te fietsen. ,,In mijn optiek had ik helemaal niets verkeerds gedaan. Aan mensen van mijn ploeg had ik het ook gewoon verteld. Dus het viel wel even rauw op mijn dak, toen bleek dat de overijverige mensen van de Vlaamse wielerbond hier meer over wilde weten.''
Van Dijk, die reed in Belgische dienst, heeft de schorsing nog proberen aan te vechten, maar moet zich bij de straf neerleggen. ,,Hoe moeilijk dat ook zal worden. Ik word nu afgeschilderd als een soort crimineel, terwijl ik er geen meter harder van ben gaan rijden. Als ik toen had geweten dat het verboden was, had ik de therapie natuurlijk nooit ondergaan'', aldus de Nederlands kampioen van 2002.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.