N i e u w bericht, meer informatie
CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Robin Haase heeft volgens Herman Ram, de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, geen positieve dopingtest achter zijn naam staan. De Haagse tennisser liet vrijdag in de Volkskrant weten dat hij in 2006 positief werd bevonden nadat in zijn urine een te hoge concentratie van testosteron werd aangetroffen.
,,Robin Haase heeft zelf bericht dat hij in 2006 positief testte, maar ik ben bang dat hij indertijd niet goed begrepen heeft wat er in de brief stond'', laat Ram in een reactie weten. ,,De brief van de spelersvakbond ATP ging over de zogenaamde T/E-ratio, wat een aanduiding is voor de verhouding tussen testosteron en een ander hormoon in het lichaam. En die T/E-ratio was bij Haase te hoog. Dergelijke afwijkingen komen echter zeer regelmatig voor en zijn absoluut niet te bestempelen als een ‘positieve test’. Wel wordt er na het constateren van een te hoge T/E-ratio altijd vervolgonderzoek gedaan, zowel door het uitvoeren van nog een aantal dopingcontroles in korte tijd (wat bij Haase ook gebeurd is) als door het onderzoeken van hetzelfde urinemonster met een tweede analysemethode.''
Ook de Nederlandse Dopingautoriteit heeft volgens Ram tientallen van dergelijke gevallen per jaar. ,,Maar in vrijwel alle gevallen is de eindconclusie dat de verstoring lichaamseigen is en dat de bevinding dus geen bewijs is van dopinggebruik. Dat is in het geval van Haase ook de conclusie van de ATP geweest.''
In de brief van de ATP aan Haase werd ook het vermoeden uitgesproken dat het om een afwijkende verhouding ging die lichaamseigen zou kunnen zijn. Ram heeft de brief nooit gezien. ,,Maar nu krijgt de buitenwereld misschien toch een verkeerde indruk'', stelt Ram.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.