Rabobank wint beroepszaak tegen Rasmussen

25 juni 2013

RASMUSSEN

ARNHEM (ANP) - Michael Rasmussen rekende op een forse schadeloosstelling, maar de Deense oud-wielrenner ging in beroep tegen zijn ontslag op staande voet bij de Raboploeg hard onderuit. Raadsheer Knottnerus van het gerechtshof in Arnhem oordeelde dinsdag dat het aannemelijk is dat de ploegleiding in de Ronde van Frankrijk van 2007 werd verrast door de leugens van de Deen omtrent zijn verblijfplaatsen voor de Tour.

De uitspraak lijkt onlogisch na de vele dopingbekentenissen van dit voorjaar en de conclusie van de commissie-Sorgdrager dat ploegbazen heel goed wisten dat veel van hun renners zich van verboden middelen bedienden. In het oordeel wegen die zaken echter niet mee. In het arbeidsgeschil draaide het slechts om één feit: wist de ploegleiding dat Rasmussen zich, om de dopingjagers te ontlopen, niet in het door hem opgegeven Mexico maar gewoon thuis in Italië had voorbereid op de Tour?

Namens de inmiddels opgeheven bankploeg reageerde Richard Plugge, nu teambaas van opvolger Belkin, niet verrast: ,,We hadden niet anders verwacht.'' Rasmussens advocaat André Brantjes noemde het arrest ,,raar en teleurstellend''.

Rasmussen moet het grootste deel van de in eerste instantie verkregen schadevergoeding van ruim 700.000 euro terugbetalen. Ook in eerste aanleg was hij voor de rechtbank in Utrecht gegaan voor een bedrag van meer dan 5 miljoen euro. Rasmussen kan nog naar de Hoge Raad stappen, de laatste beroepsmogelijkheid.

Rasmussen was in de Tour van 2007 op weg naar de eindzege en veel roem, toen per toeval naar buiten kwam dat hij in juni in de Dolomieten was gesignaleerd, terwijl hij Mexico als verblijfplaats had opgegeven aan de internationale wielrenunie UCI.

Rabo moest in de beroepszaak bewijzen dat de ploeg niet voor 25 juli 2007 op de hoogte was van de fraude. De rechters in Arnhem oordeelden na tal van getuigenverhoren dat renners een grote mate van vrijheid kenden en dat er voldoende bewijs is aan te nemen dat de ploegleiding dacht dat de Deen in Mexico was geweest. Onder anderen toenmalig teambaas Theo de Rooij en oud-ploegleider Erik Breukink hielden altijd vol niet te hebben geweten dat de Deen de boel belazerde. Rasmussen gaf tal van voorbeelden waaruit moest blijken dat dat wel het geval was, maar overtuigde de rechters niet.

,,Het zijn loodzware jaren geweest'', sprak De Rooij, de man die Rasmussen destijds naar huis stuurde en daarna zelf opstapte. Hij was opgelucht. ,,Maar toch kent deze zaak vooral verliezers.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013