Eerlijk maar pijnlijk inzicht over doping

17 juni 2013

DOPING EN WIELRENNEN

RIJSWIJK (ANP) - Volgens de Commissie Anti-Doping Aanpak onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager heeft het overgrote deel van de Nederlandse wielrenners aan het eind van de jaren 90 en begin deze eeuw dope gebruikt. ,,Het was in hun ogen cruciaal voor het slagen van hun wielercarrière en het simpelweg kunnen voldoen aan de basale verwachtingen van de ploegleiding", aldus de commissie in het rapport 'Meedoen of stoppen'.

De commissie, waarin ook sportarts Edwin Goedhart en hoogleraar Sportontwikkeling Maarten van Bottenburg zitting hebben, sprak de afgelopen maanden tientallen (oud-)renners, ploegleiders en medisch begeleiders. Michael Boogerd was één van de renners die zijn verhaal deed. ,,Ik heb alleen voor mezelf gesproken. De keuze om dope te nemen was lastig, maar eigenlijk kon je niet anders", zegt Boogerd, die eerder dit jaar dopinggebruik opbiechtte.

Doping was volgens Sorgdrager in de genoemde periode 'verankerd' in de manier waarop de Nederlandse wielerploegen opereerden. ,,We hadden deze analyse zelf ook al gemaakt, het is fijn om te horen dat een onafhankelijke commissie dit heeft weten vast te stellen", zei ploegleider Daan Luijkcx van Vacansoleil-DCM. Directeur Richard Plugge van de Blanco-ploeg was het met hem eens. ,,Het is vooral mooi om te zien hoe de voortrekkersrol van Nederland in de strijd tegen doping wordt bevestigd."

Ook voorzitter Marcel Wintels van de Nederlandse wielerbond KNWU noemde het rapport geslaagd. ,,Het geeft ons een eerlijk, reëel maar ook pijnlijk inzicht hoe wijdvertakt doping in de wielersport zat. We moeten nu kijken hoe we met de aanbevelingen van de commissie tot een schonere wielersport kunnen komen", zegt Wintels die daarvoor een werkgroep in het leven roept.

Net als Wintels ziet de commissie een voortrekkersrol voor oud-renners en toppers van nu, die jonge coureurs op de gevaren van doping moeten wijzen. Daarnaast bepleit de commissie veranderingen in de anti-dopingaanpak om de pakkans te vergroten. Notoire gebruikers moeten harder worden gestraft. De verantwoordelijkheid daarvoor moet worden weggehaald bij de internationale wielrenunie UCI.

Volgens Plugge is die cultuurverandering momenteel al gaande. ,,Dat neemt niet weg dat er nog veel werk is te doen. Ik ben er echter van overtuigd dat de sport er beter voor staat dan een jaar of tien geleden", aldus de Blanco-directeur. Boogerd houdt zich wat meer op de vlakte. ,,Aan die conclusie ga ik me niet wagen, je weet nooit of er een nieuw middel op de markt is. Ik heb ook na 2008 nog dingen gezien die mijn wenkbrauwen doen fronsen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013