DOPING EN WIELRENNEN
NIEUWEGEIN (ANP) - Zoals wielerbond KNWU in een persbericht in november aangaf was doping gemeengoed in het peloton. Terwijl een commissie onder leiding van Winnie Sorgdrager onderzoekt hoe het allemaal kon gebeuren, bleek dinsdag uit de uitkomst van een bij de drie Nederlandse ploegen en KNWU uitgevoerd onderzoek dat op twee reeds bekende gevallen na niemand van de huidige werknemers ooit betrokken is geweest bij verboden praktijken.
Iwan Spekenbrink, de manager van Argos-Shimano, noemde het resultaat onbevredigend. De vragenlijst waarbij elke werknemer van de ploegen en KNWU verplicht moest aangeven of hij in het verleden op een of andere manier met doping in aanraking was geweest, leverde één bekentenis op. De Duitse oud-renner Grischa Niermann, in dienst bij de KNWU, bekende epogebruik. Hij staat, volgens de gemaakte afspraken in het convenant en omdat zijn 'zonden' van voor 2008 waren een half jaar aan de kant.
Spekenbrink zelf schorste ploegleider Rudi Kemna voor eenzelfde periode na diens bekentenis in januari. ,,Maar dat was op eigen initiatief. Wij hebben uiteindelijk het convenant niet onderschreven omdat we een toekomstvisie misten. En daarbij: doping was gemeengoed, stond destijds in een persbericht. Nu blijkt dat niet zo te zijn. Niemand heeft er iets mee te maken gehad.'' Conclusies over de geloofwaardigheid liet Spekenbrink aan anderen over.
Ook wielrennersvakbond VVBW sprak zich eerder uit tegen het convenant, met name omdat er twijfels waren over de juridische waarde en de onduidelijkheid of internationale instanties als UCI en Wada zich erin konden vinden.
Spekenbrink is benieuwd naar de bevindingen van de commissie Sorgdrager, ingesteld door de KNWU en NOC*NSF om het hoe en waarom van de ontstane dopingcultuur te doorgronden en van daaruit tot aanbevelingen te komen. De resultaten daarvan worden pas begin juni verwacht. Tot die tijd onthoudt de KNWU zich ook van een inhoudelijke reactie op de uitkomsten van het vragenrondje, zo meldde de bond dinsdag.
De twee andere ploegen hielden dinsdag vol dat het convenant twee bekentenissen had opgeleverd en reageerden tevreden. ,,We vertrouwen erop dat de verklaring van gedrag naar waarheid is ingevuld'', liet manager Daan Luijkx namens Vacansoleil-DCM weten. ,,Bij ons werd de aanpak breed gedragen'', aldus Richard Plugge van Blanco.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.