RASMUSSEN
HERNING (ANP) - Michael Rasmussen stapte donderdag uit de wielersport met de voor velen vermoedelijk overbodige bekentenis dat hij jarenlang verboden prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt. De Deen die in 2007 de Raboploeg een inktzwarte Tour bezorgde, wil de dopingautoriteiten helpen in hun poging de door dopingperikelen besmeurde wielersport te redden. ,,Misschien ben ik wel de sleutel tot een nieuw begin'', sprak de zondaar. ,,Ik voel me opgelucht.''
Rasmussen verscheen donderdag in Herning met een verklaring waarmee hij ook zijn afscheid als wielrenner aankondigde. Hij liet weten van 1998 tot 2010 doping te hebben gebruikt. ,,Vanaf vandaag ben ik gestopt als wielrenner, ik wil met de autoriteiten samenwerken om de problemen in de wielersport te helpen oplossen'', zei Rasmussen, wiens bekentenis volgde op die van tal van collega's.
Het Usada-rapport en de uiteindelijke bekentenis van Lance Armstrong hebben tot een sneeuwbaleffect geleid in het wielrennen. Ook ex-Raborenners als Danny Nelissen, Thomas Dekker en Marc Lotz gingen hem voor. ,,Ik ben blij na deze bekentenis deze last niet langer te hoeven dragen.''
Rasmussen werd in 1999 wereldkampioen mountainbike. Een jaar later stapte hij over naar de weg: eerst bij CSC, vanaf 2003 bij Rabobank. Het verhaal gaat dat de ploegleiding waarschuwingen over vermeend dopinggebruik van de excentrieke Deen daarbij in de wind sloeg.
Rasmussen bezorgde de bankploeg succes in de Ronde van Frankrijk: hij won vier ritten en werd twee keer winnaar van de bergtrui. Een vreemde snuiter was hij zeker: Rasmussen hield zich aan een streng dieet en bedacht steeds weer nieuwe manieren om met lichter materiaal de bergen te kunnen bedwingen.
In de Tour van 2007 ging het mis. Rasmussen bleek zich niet zoals hij aan de internationale wielrenunie UCI had opgegeven, te hebben voorbereid in Mexico, maar gewoon in Italië waar hij al jaren woonde. Toen dat in de laatste tourweek uitkwam, werd hij als geletruidrager door de bankploeg uit de Tour gehaald en op staande voet ontslagen.
Over dat ontslag loopt nog steeds een civiele rechtszaak. Rasmussen kreeg eerder 7 ton toegewezen, maar eist 5,7 miljoen aan gederfde inkomsten, omdat hij onterecht ontslagen zou zijn. Hij zegt dat de ploegleiding op de hoogte was van zijn fraude.
Rasmussen zat een schorsing uit en keerde terug bij kleinere ploegen. Bij Christina Watches sloot hij donderdag op 38-jarige leeftijd zijn veelbewogen loopbaan af. Dat deed hij met een ontluisterende opsomming van de verboden middelen waarvan hij zich had bediend: ,,epo, groeihormonen, testosteron, insuline, cortisonen en bloedtransfusies.''
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.