ARMSTRONG
N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea
NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse wielerunie KNWU stelt een antidopingcommissie in. Die commissie moet onderzoek doen naar de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen en met concrete aanbevelingen komen om doping beter te kunnen bestrijden. Dat heeft de bond dinsdag gemeld.
De KNWU wil met het onderzoek onder meer kijken welke stappen al zijn gezet en welke nog gezet moeten worden in de strijd tegen doping. De commissie zal sporters en begeleiders die volop meewerken aan het onderzoek tegemoet komen bij eventuele straffen.
De opdrachten en de samenstelling van de commissie worden de komende weken uitgewerkt. De KNWU doet dat in nauw overleg met de Dopingautoriteit, NOC*NSF en het departement van VWS. Dat moet uiterlijk 30 november gebeurd zijn. De bedoeling is dat de commissie op 1 juni 2013 een adviesrapport kan leveren.
De bond komt met de commissie omdat het internationale wielrennen ,,internationaal in een crisis'' zit. Het geeft als voorbeelden het vernietigende Usada-rapport over de dopingpraktijken rond Lance Armstrong en het opstappen van Rabobank als sponsor van het wielerteam.
Ondanks dat het wielrennen volgens de KNWU schoner lijkt te zijn dan voorheen, is de bond van oordeel dat ,,niettemin meer dan ooit de geloofwaardigheid van de professionele wielersport en alle betrokkenen in het geding is''.
Ook in de internationale wielerunie UCI maakte eerder bekend een onafhankelijke commissie in het leven te roepen. Die moet een manier vinden om iedereen met een dopingverleden uit het wielrennen te bannen. Daardoor kunnen renners en ploegleiders met een besmeurd verleden niet meer actief zijn in de wielersport.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.