BRUSSEL (ANP/Belga) - De Belgische oud-wielrenner Wim Vansevenant houdt vol dat hij niet wist dat hij in Australië verboden dopingproducten bestelde. Vansevenant werd dinsdag verhoord nadat de douane van vliegveld Zaventem twee weken eerder een verdacht pakketje had onderschept.
Dopingspecialisten van het gerecht voeren een onderzoek uit naar de 39-jarige oud-wielrenner. Het zou gaan om een gloednieuw geneesmiddel voor dieren. Het product zou zowel de spiermassa doen toenemen als het uithoudingsvermogen verbeteren.
Wat Vansevenant, die in 2008 stopte met wielrennen, met de producten van plan was of wie zijn afnemers waren, is nog niet duidelijk. De verdachte kwam woensdag met een toelichting naar buiten. Dat gebeurde nadat het parket van Ieper had bekendgemaakt dat hij had verklaard dat de gevonden producten bestemd waren voor eigen gebruik.
Vansevenant bevestigde die versie later op de dag tegenover persbureau Belga. ,,Via het internet heb ik een product besteld waarvan ik dacht dat het om aminozuren ging. Ik wilde het gebruiken om mijn eigen conditie te verbeteren. Het parket beweert nu dat het om doping gaat, maar daar weet ik niets van'', aldus de oud-renner, die dinsdag urenlang was ondervraagd.
Het nieuws bracht wielerploeg Omega Pharma-Lotto in een lastig parket. Vansevenant was ingehuurd om in de komende Ronde van Frankrijk een week vips rond te rijden. Dat gaat zeker niet door, liet algemeen manager Geert Coeman woensdag weten. ,,Onze ploeg heeft een bijzonder goed imago. Dat willen wij zeker blijven behouden. Ik hoop voor Wim Vansevenant dat dit een storm in een glas water is. Zo niet, dan zit hij met een probleem'', aldus Coeman.
Vansevenant kon zich vinden in het besluit. ,,Dat is normaal. Ik heb begrip voor die beslissing. Voor mij is nu het belangrijkste dat er snel duidelijkheid komt.''
Het bestelde product zou een diergeneesmiddel zijn, TB-500. ,,Het middel zelf is mij niet bekend, maar het is gebaseerd op timosine. Dat is een peptidehormoon, de klasse waar bijvoorbeeld ook epo en insuline toe behoren", lichtte de Belgische sportarts Chris Goossens toe.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.