OLYMPISCHE SPELEN
N i e u w bericht, meer informatie
LAUSANNE (ANP) - Het internationaal sporttribunaal CAS verwacht eind september een uitspraak te doen over de omstreden regel 45 uit het olympisch charter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het Amerikaans olympisch comité USOC vecht de regel aan dat sporters die wegens overtreding van de dopingregels een schorsing van zes maanden of langer hebben gekregen automatisch uitgesloten zijn van de eerstvolgende Olympische Spelen.
Het CAS maakte woensdag bekend dat op 17 augustus een hoorzitting plaatsvindt met vertegenwoordigers van het IOC en USOC. ,,Een besluit over de zaak is eind september te verwachten'', aldus het sporttribunaal.
Het USOC is van mening dat de IOC-straf in strijd is met de code van het wereldantidopingbureau WADA. In de ogen van de Amerikanen worden sporters die hun schorsing hebben uitgezeten nu tweemaal gestraft. Beide partijen willen graag uitsluitsel over de rechtsgeldigheid van de regel.
De omstreden regel betreft een grote groep sporters. In Amerika bijvoorbeeld LaShawn Merritt, olympisch kampioen op de 400 meter. Hij testte in 2009 en 2010 positief en kreeg een jaar schorsing opgelegd. Hij mag volgend jaar in Londen niet in actie komen, maar een arbitragepanel in de Verenigde Staten oordeelde dat de straf niet inhoudt dat Merritt komend jaar niet aan de start kan verschijnen bij de Amerikaanse trials voor de Olympische Spelen en de Spelen in Londen.
In Nederland is turner Yuri van Gelder slachtoffer van de IOC-regel. Van Gelder zat een jaar aan de kant wegens cocaïnegebruik, is inmiddels weer actief maar heeft door de IOC-regel geen kans zich te plaatsen voor Londen.
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.