N i e u w bericht, meer informatie
CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal dopinggevallen in Nederland blijft dalen. Uit de donderdag door de Dopingautoriteit bekendgemaakte cijfers blijkt dat de instantie in 2010 in 23 gevallen aangifte van overtreding van de dopingregels heeft gedaan. Daarvan werd één zaak overgedragen aan de betreffende internationale federatie en één geval aan de nationale antidopingorganisatie van het betrokken land. In 2009 deed de Dopingautoreit 27 aangiftes, in 2008 30 en in 2007 nog 56.
,,Als je alleen naar het aantal aangiftes kijkt, gaat het de goede kant op'', stelt directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit. De Dopingautoriteit verwerkte zelf in 2010 de resultaten van 2194 tests op een totaal van 2808 controles. Bij de rest (614 controles) verzorgde de opdrachtgever, meestal een internationale sportfederatie, de verwerking. ,,Dat laatste neemt toe'', aldus Ram.
In 81 van de 2194 urinemonsters werden afbraakproducten van één of meer dopinggeduide stoffen aangetroffen. De anabole middelen kwamen het meest voor: 62 maal. Dat was in 2009 maar 42 keer. Ram heeft daar geen goede verklaring voor. ,,Dat is moeilijk aan te geven. Getalsmatig leverden de verstoorde T/E-ratio's (testosteron/epitestosteron) en afwijkende steroïdeprofielen opnieuw het belangrijkste aandeel binnen deze groep. Het gros leidt echter niet tot een veroordeling.'' Overigens verdubbelde het aantal van de aangetroffen stimulantia van zes naar twaalf.
De meeste overtredingen vonden plaats in het rugby (4) en in de krachtsporten (4). Basketbal, vorig jaar met negen gevallen koploper, viel terug naar twee. De Dopingautoriteit deed aangifte tegen 21 mannen, 1 vrouw en 1 mannenteam (naar aanleiding van manipulatiezaken in 2009 en 2010).
De berichten op dit gedeelte van de website zijn direct overgenomen van de newsfeed van het ANP. De redactionele verantwoordelijkheid voor de berichten berust bij het ANP.
De Dopingautoriteit is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de hier gepubliceerde berichten en aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die (mogelijk) het gevolg is van eventuele onjuistheden en/of (andere) onvolkomenheden in deze berichten.