Vandaag over precies een jaar beginnen de Olympische Spelen van Milaan en Cortina. Niet alleen een bijzonder moment voor potentiële Olympiërs, maar ook voor antidopingorganisaties.
Op 6 februari 2026 vindt in het San Siro in Milaan de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Het betekent dat het aftellen nu echt kan beginnen voor schaatsers, shorttrackers, skiërs en andere wintersporters die hopen achter de vlag van hun land het stadion in te paraderen. Voor antidopingorganisaties wereldwijd betekent het dat de pre-olympische en paralympische voorbereiding in een stroomversnelling komt, ook voor de Dopingautoriteit.
Net als bij eerdere Spelen hebben alle Nederlandse sporters en begeleiders die naar de Olympische en Paralympische Winterspelen gaan een e-learningverplichting. Dit houdt in dat alle sporters de e-learningmodule Goud van de Dopingautoriteit doorlopen en dat hun begeleiders eveneens de vereiste e-learnings voltooien.
Hiervoor werken we intensief en succesvol samen met NOC*NSF. Voor de Olympische Spelen in Parijs behaalde 99% van de olympische deelnemers en 100% van de paralympische sporters het vereiste certificaat.
Naast educatie, richt de Dopingautoriteit zich uiteraard op controles. In de maanden voor de start van de Spelen worden alle potentiële Nederlandse deelnemers onderworpen aan een strikt controleprogramma. Controles voorafgaand aan de Olympische Spelen zijn niet alleen van belang om het risico op doping te verkleinen, maar vooral ook essentieel voor het vertrouwen van sporters en publiek in eerlijke Spelen.
Het is gebruikelijk dat drie maanden voor aanvang van de Spelen het IOC de mogelijkheid krijgt om alle sporters binnen en buiten competitie te testen, een taak die is belegd bij het International Testing Agency (ITA). Maar ook nationale dopingorganisaties hebben en houden een cruciale rol in het controleren van hun sporters, om zo grip te houden op wat er in eigen land gebeurt. Aan die rol mag niet worden getornd. Begrip van de lokale context is een vereiste voor een optimale uitvoering van controles. Daarbij blijft samenwerking met internationale partners uiteraard van belang om wereldwijd een goed gecoördineerd en effectief antidopingsysteem te waarborgen. Dit alles in het belang van de sporters en een schone sport.
Onze olympische ambitie is helder. Niet alleen in het aantal medailles, ook wat betreft het educatie- en controleprogramma wil Nederland tot de best presterende landen ter wereld blijven behoren.
Vincent Egbers,
Voorzitter Dopingautoriteit