Sinds 2016 beschikt de Dopingautoriteit over het Meldpunt Doping. Hier kan vertrouwelijk informatie worden gegeven over (mogelijke) dopingovertredingen, zoals dopinggebruik of dopinghandel. Dit kan op naam of anoniem. Vanaf nu kun je ook melding maken via WhatsApp. Gebruik hiervoor het mobiele nummer 06-11130433.
Het was al mogelijk om (mogelijke) dopingovertredingen te melden per telefoon, e-mail, post en meldformulier. Deze mogelijkheden blijven bestaan, met toevoeging van WhatsApp.
Wil je meer informatie over het melden van een dopingovertreding? Ga naar het Meldpunt Doping.
Verreweg de meeste topsporters leveren hun prestaties op een schone manier. Ze gaan door het vuur voor hun sport. Jarenlang staat hun leven in het teken van keihard trainen. De lat steeds een stukje hoger leggen. De strijd aangaan met de sterksten. Zichzelf overtreffen. En als dat lukt? Dan is dat iets om écht trots op te zijn.
Helaas zijn er ook (top)sporters die hun prestaties níet op eigen kracht leveren en sportbegeleiders die de dopingregels niet respecteren. Dit doet afbreuk aan sport. Het ontneemt schone sporters de kans op hun welverdiende winnaarsmoment. Alle sporters hebben recht op schone sport. En supporters hebben recht op echte resultaten. Het is essentieel dat we ons daar samen voor inzetten. Sporters, familie, coaches, medische begeleiders, bondsmedewerkers, en andere sportbetrokkenen: we spelen allemaal een rol.
En hoe vervelend het ook is, het kan zo zijn dat je dingen tegenkomt die mogelijk in strijd zijn met de dopingregels. Ook als je (nog) geen topsporter bent. Je vindt een paar pillen in een kleedkamer of je vangt misschien een vreemd gesprek op. Dit kunnen heel lastige en ongemakkelijke situaties zijn, zeker als het over iemand gaat die je goed kent. Want waarom zou nou juist deze persoon de sport waar jij zo van houdt beschadigen? Wat gebeurt er als je diegene erop aanspreekt? Verslechtert jullie band dan? En wat zijn de gevolgen voor jou?
Om schone sport te beschermen, is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt en je uitspreekt. Ook als je dit een lastige stap vindt. Je kunt hiervoor terecht bij het Meldpunt Doping van de Dopingautoriteit. Hier kun je vertrouwelijk in gesprek over dopingovertredingen, zoals dopinggebruik of dopinghandel. Dit kan ook anoniem. Zo kun je voorkomen dat jij zelf in de problemen komt.
Het geeft niet als je twijfelt, een vermoeden is al genoeg. Jouw informatie kan net dat extra puzzelstukje zijn waardoor de Dopingautoriteit een helder beeld krijgt van een bepaalde zaak. Voordat de Dopingautoriteit overgaat tot actie, beoordeelt ze jouw informatie altijd nauwkeurig. Slechts een paar mensen hebben toegang tot deze informatie. Bovendien doet de Dopingautoriteit er alles aan om jou en jouw identiteit te beschermen. Aarzel dus niet om een melding te maken. Sport is immers veel te mooi voor doping!